Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Chef-kok ziet foutje in Van Gogh-schilderij en baseert gerecht hierop

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Chef-kok ziet foutje in Van Gogh-schilderij en baseert gerecht hierop / "Rode kolen en uien, Vincent van Gogh (1887-1888)" door Pachango ( CC BY-SA 2.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse.
Toen chef-kok Ernst de Witte het schilderij ‘Rode kolen en uien’ in het Van Gogh Museum zag, merkte hij direct dat er iets niet klopte. Zo ontdekte hij dat er op het schilderij helemaal geen uien, maar knoflook te zien is. Het museum schakelde een onderzoeksteam in om te kijken of dit klopte. Het team bevestigde de vondst van de chef. Daarom heeft het museum de naam veranderd naar ‘Rode kolen met knoflook’. Om deze ontdekking helemaal te vereeuwigen staat nu het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’ op de menukaart in zijn Utrechtse restaurant Feu. Dat meldt RTV Utrecht.

De Witte zegt dat hij ‘er heilig van overtuigd was’ dat het om knoflook ging en niet om uien. Hij heeft een mogelijke verklaring dat Van Gogh het verkeerd heeft gezegd of dat iemand anders de fout heeft gemaakt.

Zodoende nam de chef contact op met het museum. Die nodigde De Witte samen met zijn vrouw uit om te komen verklaren waarom hij denkt dat er knoflook op het schilderij staat. Om dit te bevestigen liet De Witte een schilderij van Van Gogh zien waarop daadwerkelijk uien staan. Die zien er heel anders uit dan de ‘uien’ op het schilderij ‘Rode kolen en uien’.

Ook het museum zelf bevestigt dat De Witte gelijk heeft. Een woordvoerder geeft aan dat de onderzoekers ook tot de conclusie kwamen dat het gaat om knoflook. Daarom heet het schilderij nu officieel ‘Rode kolen en knoflook’.

Gerecht

Om de vondst te vereeuwigen, heeft de chef-kok een speciaal gerecht gemaakt dat hij serveert in zijn restaurant in Utrecht. Op de kaart in Feu staat nu dan ook het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’. Dit is gestoofde en gegrilde kool met gepofte knoflookcrème en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse en is erg populair. Er wordt ook een biertje bij geschonken, dat ook is gebrouwen met absinthium en venkelzaad. Absinth was het favoriete drankje van Van Gogh.

Van Gogh maakte gebruik van meerdere experimentele pigmenten voor het maken van het schilderij. Daardoor zijn in de loop der jaren de blauwe, rode en paarse kleuren vervaagd. De chef-kok gebruikt dit ook in zijn gerecht. Hij geeft aan dat rode kool een soort pH-meter is die verkleurd als het in contact komt met zuur. Dan krijgt het een lichtere kleur, meer naar het roze toe. Hij heeft daarom een vinaigrette aan het gerecht toegevoegd.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.