Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Chef-kok ziet foutje in Van Gogh-schilderij en baseert gerecht hierop

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Chef-kok ziet foutje in Van Gogh-schilderij en baseert gerecht hierop / "Rode kolen en uien, Vincent van Gogh (1887-1888)" door Pachango ( CC BY-SA 2.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse.
Toen chef-kok Ernst de Witte het schilderij ‘Rode kolen en uien’ in het Van Gogh Museum zag, merkte hij direct dat er iets niet klopte. Zo ontdekte hij dat er op het schilderij helemaal geen uien, maar knoflook te zien is. Het museum schakelde een onderzoeksteam in om te kijken of dit klopte. Het team bevestigde de vondst van de chef. Daarom heeft het museum de naam veranderd naar ‘Rode kolen met knoflook’. Om deze ontdekking helemaal te vereeuwigen staat nu het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’ op de menukaart in zijn Utrechtse restaurant Feu. Dat meldt RTV Utrecht.

De Witte zegt dat hij ‘er heilig van overtuigd was’ dat het om knoflook ging en niet om uien. Hij heeft een mogelijke verklaring dat Van Gogh het verkeerd heeft gezegd of dat iemand anders de fout heeft gemaakt.

Zodoende nam de chef contact op met het museum. Die nodigde De Witte samen met zijn vrouw uit om te komen verklaren waarom hij denkt dat er knoflook op het schilderij staat. Om dit te bevestigen liet De Witte een schilderij van Van Gogh zien waarop daadwerkelijk uien staan. Die zien er heel anders uit dan de ‘uien’ op het schilderij ‘Rode kolen en uien’.

Ook het museum zelf bevestigt dat De Witte gelijk heeft. Een woordvoerder geeft aan dat de onderzoekers ook tot de conclusie kwamen dat het gaat om knoflook. Daarom heet het schilderij nu officieel ‘Rode kolen en knoflook’.

Gerecht

Om de vondst te vereeuwigen, heeft de chef-kok een speciaal gerecht gemaakt dat hij serveert in zijn restaurant in Utrecht. Op de kaart in Feu staat nu dan ook het gerecht ‘Rode kolen met knoflook’. Dit is gestoofde en gegrilde kool met gepofte knoflookcrème en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse en is erg populair. Er wordt ook een biertje bij geschonken, dat ook is gebrouwen met absinthium en venkelzaad. Absinth was het favoriete drankje van Van Gogh.

Van Gogh maakte gebruik van meerdere experimentele pigmenten voor het maken van het schilderij. Daardoor zijn in de loop der jaren de blauwe, rode en paarse kleuren vervaagd. De chef-kok gebruikt dit ook in zijn gerecht. Hij geeft aan dat rode kool een soort pH-meter is die verkleurd als het in contact komt met zuur. Dan krijgt het een lichtere kleur, meer naar het roze toe. Hij heeft daarom een vinaigrette aan het gerecht toegevoegd.

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.