Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Culinair festival Proef Amersfoort afgelast wegens tekort horecapersoneel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Culinair festival Proef Amersfoort afgelast wegens tekort horecapersoneel
De komende Hemelvaart gaat Proef Amersfoort noodgedwongen met verlof. Vorig jaar was de 25 editie van het culinaire evenement waar vijf smaakvolle dagen lang bezoekers vanuit het hele land. Dit jaar kan het helaas niet doorgaan. De reden: te weinig deelnemende restaurants, zo meldt de organisatie.

Timo Braeken, de organisator van Proef Amersfoort, zegt dat de gevolgen van de coronapandemie ‘nu echt voelbaar’ worden. Hij hoort dan ook van veel restaurateurs hetzelfde verhaal. Tijdens corona was er geen werk in de horeca en gingen werknemers elders op zoek naar een baan. Daarom is bij veel restaurants de bezetting nog niet op orde. Dat is moeilijk. En waar haal je dan al helemaal extra personeel vandaan voor een vijfdaags Proef-evenement?

Financiën koken over

Timo: “We hebben geprobeerd hierin een helpende hand toe te steken met een horeca-uitzendbureau. Maar zodra je deze oplossing uitserveert, komen gelijk alle andere bittere nasmaken van corona op tafel, zoals de terugbetaling van steun. Door de gevulde tafels lijkt het allemaal goed te gaan, maar achter de schermen is het alle hens aan dek om voorheffingen en opgezoute kosten boven water te halen.”

Andere voorwaarden

Hoewel het horecapersoneel mondjesmaat terugkeert naar de sector, is dat wel tegen andere arbeidsvoorwaarden, zoals minder uren. Proef vraagt net het tegenovergestelde. De bezetting is er gewoon niet. De bravoure is even weg. Eerst zelf weer vet op de botten, zo redeneren de deelnemers.

Het hoge woord is eruit en de extra tijd die vrijkomt wordt gebruikt om de formule van het evenement te vernieuwen. Ook wordt er nu gekeken wat er voor de restauranteigenaren gedaan kan worden om zich volgend jaar makkelijker aan te sluiten. Timo: “Natuurlijk ben ik echt niet blij nu, maar de eerste ideeën voor volgend jaar liggen al op tafel. Proef hoort bij Amersfoort en we gaan er alles aan doen om in 2024 een smaakvolle start te maken met de volgende 25 edities.”

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.