Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Culinair festival Proef Amersfoort afgelast wegens tekort horecapersoneel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Culinair festival Proef Amersfoort afgelast wegens tekort horecapersoneel
De komende Hemelvaart gaat Proef Amersfoort noodgedwongen met verlof. Vorig jaar was de 25 editie van het culinaire evenement waar vijf smaakvolle dagen lang bezoekers vanuit het hele land. Dit jaar kan het helaas niet doorgaan. De reden: te weinig deelnemende restaurants, zo meldt de organisatie.

Timo Braeken, de organisator van Proef Amersfoort, zegt dat de gevolgen van de coronapandemie ‘nu echt voelbaar’ worden. Hij hoort dan ook van veel restaurateurs hetzelfde verhaal. Tijdens corona was er geen werk in de horeca en gingen werknemers elders op zoek naar een baan. Daarom is bij veel restaurants de bezetting nog niet op orde. Dat is moeilijk. En waar haal je dan al helemaal extra personeel vandaan voor een vijfdaags Proef-evenement?

Financiën koken over

Timo: “We hebben geprobeerd hierin een helpende hand toe te steken met een horeca-uitzendbureau. Maar zodra je deze oplossing uitserveert, komen gelijk alle andere bittere nasmaken van corona op tafel, zoals de terugbetaling van steun. Door de gevulde tafels lijkt het allemaal goed te gaan, maar achter de schermen is het alle hens aan dek om voorheffingen en opgezoute kosten boven water te halen.”

Andere voorwaarden

Hoewel het horecapersoneel mondjesmaat terugkeert naar de sector, is dat wel tegen andere arbeidsvoorwaarden, zoals minder uren. Proef vraagt net het tegenovergestelde. De bezetting is er gewoon niet. De bravoure is even weg. Eerst zelf weer vet op de botten, zo redeneren de deelnemers.

Het hoge woord is eruit en de extra tijd die vrijkomt wordt gebruikt om de formule van het evenement te vernieuwen. Ook wordt er nu gekeken wat er voor de restauranteigenaren gedaan kan worden om zich volgend jaar makkelijker aan te sluiten. Timo: “Natuurlijk ben ik echt niet blij nu, maar de eerste ideeën voor volgend jaar liggen al op tafel. Proef hoort bij Amersfoort en we gaan er alles aan doen om in 2024 een smaakvolle start te maken met de volgende 25 edities.”

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.