Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste Oosterscheldekreeft verkocht voor 32.000 euro tijdens veiling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Eerste Oosterscheldekreeft verkocht voor 32.000 euro tijdens veiling
In Yerseke in Zeeland is op 30 maart de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen geveild. Dit deed Patrick Lodiers, tv-presentator en voormalig voorzitter van BNN. De kreeft is over de toonbank gegaan voor 32.000 euro. De opbrengst gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), meldt de RestaurantKrant.

De Oosterscheldekreeft is verkocht aan Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenpark. Hij werd tweemaal beloond. Dit jaar zijn er voor het eerst twee kreeften tegelijkertijd opgevist: één in Zierikzee en één in Kortgene. Het markeert de start van het seizoen, wat duurt tot en met 15 juli.

Op zoek naar voedsel

Eind maart begonnen de ongeveer dertig kreeftenvissers aan het vangstseizoen. De komende vijftien weken kunnen zij gaan vissen naar kreeften. Dit mogen zij doen op de Oosterschelde en in de Grevelingen. De voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV), Ida Sinke, geeft aan dat de kreeften in de lente op zoek gaan naar voedsel. Daarom hebben de vissers vorige week hun fuiken uitgezet, in de hoop dat kreeften deze vervolgens binnenwandelen op zoek naar eten.

Diepgang met een zoet randje

Thijs Meliefste, chef van Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk, gebruikt graag de Oosterscheldekreeft in de gerechten. “Als Zeeuw ben ik echt trots op dit product. De kwaliteit en smaak zijn ongekend. De smaak van het stevige kreeftenvlees heeft diepgang met een zoet randje.” Hij bereidt de kreeft in combinatie met wortel en duindoornbes. “Een spannende balans tussen zoet en zuur,” aldus de kreeft.

Kreeftenpopulatie

Om meer inzicht te krijgen over de hoogte en mogelijke fluctuaties van de populatie van de Oosterscheldekreeft hebben de kreeftenvissers een onderzoek ingesteld onder begeleiding van Wageningen Marine Research. De projectleider, Nathalie Steins, geeft aan dat het belangrijk is om dit soort onderzoeken te voeren. Vissers die meedoen aan het onderzoek krijgen een zogeheten CatchCam, waarmee zij op een praktische manier kwalitatieve gegevens kunnen verzamelen.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.