Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste Oosterscheldekreeft verkocht voor 32.000 euro tijdens veiling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Eerste Oosterscheldekreeft verkocht voor 32.000 euro tijdens veiling
In Yerseke in Zeeland is op 30 maart de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen geveild. Dit deed Patrick Lodiers, tv-presentator en voormalig voorzitter van BNN. De kreeft is over de toonbank gegaan voor 32.000 euro. De opbrengst gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), meldt de RestaurantKrant.

De Oosterscheldekreeft is verkocht aan Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenpark. Hij werd tweemaal beloond. Dit jaar zijn er voor het eerst twee kreeften tegelijkertijd opgevist: één in Zierikzee en één in Kortgene. Het markeert de start van het seizoen, wat duurt tot en met 15 juli.

Op zoek naar voedsel

Eind maart begonnen de ongeveer dertig kreeftenvissers aan het vangstseizoen. De komende vijftien weken kunnen zij gaan vissen naar kreeften. Dit mogen zij doen op de Oosterschelde en in de Grevelingen. De voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV), Ida Sinke, geeft aan dat de kreeften in de lente op zoek gaan naar voedsel. Daarom hebben de vissers vorige week hun fuiken uitgezet, in de hoop dat kreeften deze vervolgens binnenwandelen op zoek naar eten.

Diepgang met een zoet randje

Thijs Meliefste, chef van Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk, gebruikt graag de Oosterscheldekreeft in de gerechten. “Als Zeeuw ben ik echt trots op dit product. De kwaliteit en smaak zijn ongekend. De smaak van het stevige kreeftenvlees heeft diepgang met een zoet randje.” Hij bereidt de kreeft in combinatie met wortel en duindoornbes. “Een spannende balans tussen zoet en zuur,” aldus de kreeft.

Kreeftenpopulatie

Om meer inzicht te krijgen over de hoogte en mogelijke fluctuaties van de populatie van de Oosterscheldekreeft hebben de kreeftenvissers een onderzoek ingesteld onder begeleiding van Wageningen Marine Research. De projectleider, Nathalie Steins, geeft aan dat het belangrijk is om dit soort onderzoeken te voeren. Vissers die meedoen aan het onderzoek krijgen een zogeheten CatchCam, waarmee zij op een praktische manier kwalitatieve gegevens kunnen verzamelen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.