Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oranjefestival in Dongen gaat experiment uitvoeren met recycle-systeem plastic bekers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Oranjefestival gaat experiment uitvoeren met recycle-systeem plastic bekers
Tijdens het Oranjefestival in Dongen gaan de organisatoren een pilot starten met een recycle-systeem voor plastic bekers. Vanaf 1 januari 2024 wordt wegwerplastic in de horeca of op festivals verboden. Met de pilot loopt het festivalbestuur voor de op de nieuwe wetgeving, waarvan het belangrijkste doel is om de ‘plastic soep’ tijdens festivals terug te dringen. Dit meldt Dongen Nieuws.

Dit was het antwoord van burgemeester Marina Starmans op de vragen van D66-raadslid Joeri de Jong. Hij vroeg zich af of Dongen al actie had ondernomen omtrent de nieuwe wetgeving over de afvalberg van plastic. Zo gaf De Jong Breda en Tilburg als voorbeelden. Hij stelde dat Breda tijdens Koningsdag hardcups gaat gebruiken en dat Tilburg tijdens carnaval deze herbruikbare bekers al heeft ingezet.

Gebruik van plastic

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verboden om gebruik te maken van plastic wegwerpbekers en -verpakkingen in de horeca, kantoren en op festivals. Vanaf juli 2023 moeten ondernemers de klanten al laten bijbetalen voor deze eenmalige verpakkingen. De Jong stelt dat er in het verleden al successen zijn geboekt op dit gebied. Daarom wilde hij graag weten hoe dit beleid er in Dongen aan toe gaat. Zo geeft hij het succes van het verbod op plastic tasjes in 2016 als voorbeeld. “Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval met ongeveer 70 procent afgenomen. Is het college al in gesprek met de lokale horeca en evenementorganisaties over de nieuwe wetgeving en hoe staat het college tegenover een pilot om ervaring op te doen?”

Recycle-systeem voor bekers

De burgemeester kon De Jong tegemoetkomen. Zo stelde zij dat er gesprekken zijn geweest in het horeca-overleg omtrent de inzet van hardcups. Daarnaast geeft de burgemeester aan dat er inmiddels een eerste beeld is gevormd en dat Horeca Dongen en de Dongense evenementenorganisaties dit verder gaan uitwerken. Er komt een pilot tijdens het Oranjeparkfestival. Deze is niet met hardcups, want Starmans geeft aan dat zij nog niet zo ver zijn, maar met een recycle-systeem voor bekers. Zo krijgt iedereen bij binnenkomst een ‘recycle-token’ die samen met de consumptiemunt wordt ingediend bij het eerste drankje. Daarna kan de beker weer opnieuw worden gevuld voor één consumptiemunt. Wanneer je de beker kwijt bent, betaal je 1,5 muntjes. Dat is dus duurder dan wanneer je de beker ook inlevert. “We hopen dat zo iedereen probeert zijn beker bij zich te houden om de plastic soep tegen te gaan”, aldus de burgemeester.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.