Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oranjefestival in Dongen gaat experiment uitvoeren met recycle-systeem plastic bekers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Oranjefestival gaat experiment uitvoeren met recycle-systeem plastic bekers
Tijdens het Oranjefestival in Dongen gaan de organisatoren een pilot starten met een recycle-systeem voor plastic bekers. Vanaf 1 januari 2024 wordt wegwerplastic in de horeca of op festivals verboden. Met de pilot loopt het festivalbestuur voor de op de nieuwe wetgeving, waarvan het belangrijkste doel is om de ‘plastic soep’ tijdens festivals terug te dringen. Dit meldt Dongen Nieuws.

Dit was het antwoord van burgemeester Marina Starmans op de vragen van D66-raadslid Joeri de Jong. Hij vroeg zich af of Dongen al actie had ondernomen omtrent de nieuwe wetgeving over de afvalberg van plastic. Zo gaf De Jong Breda en Tilburg als voorbeelden. Hij stelde dat Breda tijdens Koningsdag hardcups gaat gebruiken en dat Tilburg tijdens carnaval deze herbruikbare bekers al heeft ingezet.

Gebruik van plastic

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verboden om gebruik te maken van plastic wegwerpbekers en -verpakkingen in de horeca, kantoren en op festivals. Vanaf juli 2023 moeten ondernemers de klanten al laten bijbetalen voor deze eenmalige verpakkingen. De Jong stelt dat er in het verleden al successen zijn geboekt op dit gebied. Daarom wilde hij graag weten hoe dit beleid er in Dongen aan toe gaat. Zo geeft hij het succes van het verbod op plastic tasjes in 2016 als voorbeeld. “Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval met ongeveer 70 procent afgenomen. Is het college al in gesprek met de lokale horeca en evenementorganisaties over de nieuwe wetgeving en hoe staat het college tegenover een pilot om ervaring op te doen?”

Recycle-systeem voor bekers

De burgemeester kon De Jong tegemoetkomen. Zo stelde zij dat er gesprekken zijn geweest in het horeca-overleg omtrent de inzet van hardcups. Daarnaast geeft de burgemeester aan dat er inmiddels een eerste beeld is gevormd en dat Horeca Dongen en de Dongense evenementenorganisaties dit verder gaan uitwerken. Er komt een pilot tijdens het Oranjeparkfestival. Deze is niet met hardcups, want Starmans geeft aan dat zij nog niet zo ver zijn, maar met een recycle-systeem voor bekers. Zo krijgt iedereen bij binnenkomst een ‘recycle-token’ die samen met de consumptiemunt wordt ingediend bij het eerste drankje. Daarna kan de beker weer opnieuw worden gevuld voor één consumptiemunt. Wanneer je de beker kwijt bent, betaal je 1,5 muntjes. Dat is dus duurder dan wanneer je de beker ook inlevert. “We hopen dat zo iedereen probeert zijn beker bij zich te houden om de plastic soep tegen te gaan”, aldus de burgemeester.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.