Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Het Nieuwe Nassen groeit in Rotterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Het Nieuwe Nassen maakt flinke groei in Rotterdam
Het Nieuwe Nassen is uitgegroeid tot een lokale beweging van voedsel ondernemers, natuur inclusieve boeren, Rotterdamse chefs en brancheorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de voedseltransitie in Rotterdam. Van meer plantaardig koken, lokale gerechten en ingrediënten uit de seizoenen tot het verminderen van voedselverspilling om de portemonnee te besparen. Dit jaar gaan zij door met de nieuwe hands-on programma voor de Rotterdamse horeca. Daar kunnen restaurants zich nu voor inschrijven, zo meldt Het Nieuwe Nassen.

Het Nieuwe Nassen geeft duurzame voedselondernemers en natuur inclusieve boeren een podium. Vorig jaar zijn acht restaurants uit Rotterdam aan de slag gegaan met Het Nieuwe Nassen. Zij hebben allemaal een gerecht op hun kaart aangepast of voedselverspilling teruggebracht. Zo gingen in mei het Nieuwe Café, Dudok Rotterdam, Dudok in het Park, RDM Kantine, Wilskracht Bar en Keuken, De Gele Kanarie, Bokaal en The Slaag aan de slag. Alle horecaondernemingen hebben tenminste één gerecht op hun kaart aangepast tot een duurzame variant.

Inmiddels is bij zes restaurants het gerecht nog te bestellen en is de helft van de lunchgerechten vegetarisch. Daarnaast is bij deze zaken bijna driekwart van de snacks vegetarisch en is 15 procent van de gerechten volledig plantaardig.

Groeiambities Het Nieuwe Nassen

Sinds kort is chef Pepijn Schmeink van LOKOL de nieuwe ambassadeur van Het Nieuwe Nassen. Hij was al eerder te gast bij een podcast van de organisatie, waar hij stelde hij droomt ‘dat plantaardig de norm is en dierlijk een luxe’. Hij gaf toen aan dat hij graag zijn kennis in wil zetten om zijn collega-chefs in Rotterdam te inspireren en op weg te helpen om nieuwe technieken en bereidingen te ontdekken.

Verspilling tegengaan

Afgelopen november zijn een aantal zaken, waaronder The Slaak, Hotel New York en Aloha, aan de slag gegaan om voedselverspilling te verminderen. Zo zijn er voedsel monitors geplaatst in de keukens van de restaurants, waarmee horecaondernemingen direct inzicht hebben in hun voedselafval. De eerste vier weken worden gebruikt voor een nulmeting, de data daarna wordt hiermee vergeleken. Zo verminderde Hotel New York de afvalberg van groente, vlees en vis al met 11 procent. Die gaan gestaag door dit jaar: zij zien een afvalreductie van bijna 25 procent vanaf het begin van het jaar.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.