Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Nieuwe Nassen groeit in Rotterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Nieuwe Nassen maakt flinke groei in Rotterdam
Het Nieuwe Nassen is uitgegroeid tot een lokale beweging van voedsel ondernemers, natuur inclusieve boeren, Rotterdamse chefs en brancheorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de voedseltransitie in Rotterdam. Van meer plantaardig koken, lokale gerechten en ingrediënten uit de seizoenen tot het verminderen van voedselverspilling om de portemonnee te besparen. Dit jaar gaan zij door met de nieuwe hands-on programma voor de Rotterdamse horeca. Daar kunnen restaurants zich nu voor inschrijven, zo meldt Het Nieuwe Nassen.

Het Nieuwe Nassen geeft duurzame voedselondernemers en natuur inclusieve boeren een podium. Vorig jaar zijn acht restaurants uit Rotterdam aan de slag gegaan met Het Nieuwe Nassen. Zij hebben allemaal een gerecht op hun kaart aangepast of voedselverspilling teruggebracht. Zo gingen in mei het Nieuwe Café, Dudok Rotterdam, Dudok in het Park, RDM Kantine, Wilskracht Bar en Keuken, De Gele Kanarie, Bokaal en The Slaag aan de slag. Alle horecaondernemingen hebben tenminste één gerecht op hun kaart aangepast tot een duurzame variant.

Inmiddels is bij zes restaurants het gerecht nog te bestellen en is de helft van de lunchgerechten vegetarisch. Daarnaast is bij deze zaken bijna driekwart van de snacks vegetarisch en is 15 procent van de gerechten volledig plantaardig.

Groeiambities Het Nieuwe Nassen

Sinds kort is chef Pepijn Schmeink van LOKOL de nieuwe ambassadeur van Het Nieuwe Nassen. Hij was al eerder te gast bij een podcast van de organisatie, waar hij stelde hij droomt ‘dat plantaardig de norm is en dierlijk een luxe’. Hij gaf toen aan dat hij graag zijn kennis in wil zetten om zijn collega-chefs in Rotterdam te inspireren en op weg te helpen om nieuwe technieken en bereidingen te ontdekken.

Verspilling tegengaan

Afgelopen november zijn een aantal zaken, waaronder The Slaak, Hotel New York en Aloha, aan de slag gegaan om voedselverspilling te verminderen. Zo zijn er voedsel monitors geplaatst in de keukens van de restaurants, waarmee horecaondernemingen direct inzicht hebben in hun voedselafval. De eerste vier weken worden gebruikt voor een nulmeting, de data daarna wordt hiermee vergeleken. Zo verminderde Hotel New York de afvalberg van groente, vlees en vis al met 11 procent. Die gaan gestaag door dit jaar: zij zien een afvalreductie van bijna 25 procent vanaf het begin van het jaar.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.