Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gault & Millau verkiest De Kas in Amsterdam tot Groenterestaurant van het Jaar 2023

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gault & Millau verkiest De Kas in Amsterdam tot Groenterestaurant van het Jaar 2023
Vandaag is de jaarlijkse Gidspresentatie van de Gault & Millau Restaurantgids. Tijdens het evenement reikt Franse Restaurantgids in Tivoli Vredenburg in Utrecht prijzen uit zoals ‘Chef van het Jaar’ en ‘Sommelier van het Jaar’. Daarnaast wordt er traditiegetrouw het ‘Groenterestaurant van het Jaar’ gekozen. Dit jaar mag De Kas in Amsterdam die titel in ontvangst nemen. Dit meldt Misset Horeca.

Timmer reageert tijdens de uitreiking: “Op basis van oogst maken we elke dag een menu.”

Afgelopen december ontving het restaurant in Amsterdam al een Michelinster. Daar hebben Wim de Boer en Jos Timmer sinds 2017 de leiding in de keuken van het restaurant. In het jaar dat volgde namen zij het restaurant over. Voorheen werkten de twee als duo in de keuken van restaurant Rijks in Amsterdam. Daarvoor werkten zij beide apart; De Beer bij Parkheuvel en Bolenius, Timmer bij Vermeer en Jamie Oliver.

Vorige maand is het restaurant gesloten vanwege een grote keukenverbouwing. Die moet de keuken klaarstomen voor de toekomst. Het interieur van het restaurant is compleet op de schop gegaan.

De Kas in Amsterdam

Het restaurant is onderdeel van het culinaire landschap in Nederland. De Kas was het eerste restaurant dat een farm-to-table-concept hanteert, waarbij de producten rechtstreeks van de producent bij het restaurant worden geleverd, zonder tussenschakel. Het restaurant is gevestigd in het hartje van de stad, in park Frankendael waar voorheen de stadskwekerij zat.

In het restaurant worden groenten gebruikt die zij zelf in hun tuinen kweken. Daarnaast groeien er ongeveer 300 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden in de kas van De Kas. De chefs oogsten deze producten op het laatste moment en verwerken die zo snel mogelijk in de keuken.

Gault & Millau

Sinds de jaren 70 beheert Gault & Millau de van oorsprong Franse Restaurantgids. In de gids staan beoordelingen van restaurants. Die beoordeling is op een schaal tot 20 punten. Deze worden afgebeeld met koksmutsen.

Jaarlijks reikt Gault & Millau prijzen uit voor verschillende categoriën, waaronder ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’ of ‘Terras van het Jaar.’

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.