Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Burgemeester Breda: ‘Drankcontroles zijn puur voor de veiligheid’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Burgemeester Breda: ‘Drankcontroles zijn puur voor de veiligheid’
De burgmeester van Breda, Paul Depla, reageert op het glas- en blikverbod tijdens de carnavalsweek in Breda. Hij geeft aan dat deze alleen bedoeld is voor de veiligheid van de carnavalsbezoekers. Het gerucht dat beveiligers in de horeca tijdens de feestweek mensen gaan controleren of zij zelf drank meenemen in blikjes of flesjes. Bij sommige mensen wekt dit de indruk dat dit bedoeld is om de belangen van de horeca te bewaken. Geen onlogische gedachte omdat die immers omzet mislopen als feestvierders hun eigen drank meenemen. Dit meldt Omroep Brabant.

Burgemeester Depla zegt steevast dat het niet gaat om de belangen van de horeca. “Het is puur en alleen voor de veiligheid van de bezoekers”, zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij voegt toe dat zij de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ook niet gaan aanpassen om de horeca te ondersteunen.

Depla stelt dat de vraag voor de controles voor een groot deel vanuit de politie kwam. De burgemeester zegt dat glas en blik de afgelopen jaren een groter probleem zijn geworden voor de algemene veiligheid doordat mensen hierin stappen of glasscherven worden gebruikt als wapen. Hij geeft aan tevreden te zijn met een glas- en blikverbod in de openbare ruimtes.

Geen strenge toegangspoorten

De burgemeester zegt dat de bezoekers niet hoeven te vrezen voor strenge toegangspoorten bij de uitgaansgebieden. Hij stelt dat de handhaving van de openbare orde bij de boa’s, politie en de beveiligers ligt. Daarnaast wordt het door dit verbod mogelijk voor deze partijen om extra te controleren op zelf meegenomen drankjes.

De nieuwe maatregelen zorgden wel voor ophef onder de politie. Die zijn bang dat zij veel extra werk te doen krijgen om te voorkomen dat de horeca omzet misloopt. Depla zegt dat dit niet het geval is en benadrukt dat het ‘écht gaat om veiligheid’. Daarnaast stelt hij dat de politie ook om deze maatregel heeft gevraagd.

Onderbezetting

Maarten Brink sprak namens de politievakbonden ACP, NPB en ANPV zijn mening uit over het idee dat de horeca moet worden beschermd. Hij vraagt zich af waarom de horeca deze maatregel wil. Brink geeft aan dat de politie en boa’s momenteel onderbezet zijn en dat zij niet staan te wachten op horecaondernemers die ‘bij elk akkefietje de politie bellen’.

Brink is wel voor de maatregel als het daadwerkelijk gaat om de veiligheid van de bezoekers: “Als het echt gaat om het verdringen van glas- en blikwerk uit het horecagebied, dan kunnen we daar natuurlijk alleen maar voor zijn.”

Of het handhaven van de controles realistisch is, betwijfelt Brink. Hij zegt dat agenten er niet op staan te wachten om telkens opgeroepen te worden wanneer een feestvierder zijn blikje bier niet wil inleveren.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.