Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Evenementenbranche ziet toename Oekraïense werknemers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Evenementenbranche ziet toename Oekraïense werknemers
In de evenementenbranche hebben meer Oekraïense vluchtelingen werk gevonden. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs brancheverenigingen en evenementenlocaties. Ze zeggen de toename te merken, maar kunnen de gewaarwording niet staven met cijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag al dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat werk heeft gevonden opnieuw is toegenomen.

"Ik kan geen aantallen noemen, maar we horen het wel", zegt Willem Westermann van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). Een toename is volgens hem logisch, omdat in het hele land meer gevluchte Oekraïners aan het werk zijn gegaan. De meest recente cijfers laten zien dat op 1 november 48 procent van de vluchtelingen werk had. Vier maanden eerder was dat nog 35 procent. "Het komt bij ons net zo vaak voor als bij anderen", denkt de zegsman. "Het zijn vaak goed opgeleide mensen die in Nederland op de arbeidsmarkt mee kunnen draaien."

De directeur van TivoliVredenburg, Jeroen Bartelse, laat weten dat het poppodium in Utrecht meer Oekraïners ziet bij de organisatie. Dat "ademt mee" met de vluchtelingenstroom, zegt hij, en de laatste maanden zijn door de oorlog in Oekraïne veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. Bij de organisatie werken niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. "Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan hebben we tientallen medewerkers gehad met een vluchtelingenachtergrond, in allerlei functies, zoals ICT en horeca. Dus ja, wij maken gebruik van deze mensen en bieden ze graag een baan aan." In Rotterdam Ahoy werken een aantal Oekraïense vluchtelingen in de horeca, zegt directeur Jolanda Jansen.

Exacte cijfers

Exacte cijfers lijken te ontbreken. De meeste vluchtelingen werkten volgens het CBS als uitzendkracht (43 procent). Dat maakt het volgens het statistiekbureau moeilijk te bepalen in welke sectoren zij daadwerkelijk aan het werk zijn gegaan. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) laat ook weten dat exacte cijfers in dit geval moeilijk te geven zijn. "Dan zien we niet waar ze naartoe worden gestuurd." Bovendien zijn veel Oekraïners volgens het UWV werkzaam in de horeca, culturele instellingen of in cultuur, maar daarbij kan het instituut niet zien of dat ook bij evenementenlocaties is. "We kunnen er niet echt iets over zeggen." Dat beaamt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). "Echt data hebben we niet."

RefugeeWork, dat werkzoekende vluchtelingen en werkgevers met elkaar in contact brengt, ziet nog niet veel vacatures uit de evenementenbranche op de website en kan dus ook niet goed zien of meer Oekraïense vluchtelingen werk hebben gevonden in die branche. "Het zou kunnen dat het aantal vacatures toeneemt als het festivalseizoen begint." Dat niet veel vacatures uit de sector op de site belanden, wil volgens de woordvoerster niet zeggen dat er ook weinig banen worden aangeboden. "RefugeeWork is sinds een half jaar in de lucht, dat moet natuurlijk ook op gang komen."

Westermann is blij met de extra handen in de branche, laat hij weten. "De reden dat ze vluchten is beroerd, maar we kunnen elkaar helpen. Wij hebben arbeidsplekken over en we zoeken mensen, laten we daar breed naar blijven kijken." Oekraïense vluchtelingen helpen vooral mee in de horeca van evenementenlocaties, hoort Westermann. "Dit is een van de oplossingen van het personeelstekort", denkt hij.

Door: ANP

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.