Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kritiek op horeca voor invoering statiegeldbekers tijdens carnaval

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kritiek op horeca voor invoering statiegeldbekers tijdens carnaval
Er is nog geen biertje geschonken of er luidt al kritiek op het invoeren van de nieuwe statiegeldbekers tijdens carnaval in Den Bosch. Deze bekers moeten de plastic afvalberg verminderen. Daar krijgt de horeca kritiek op. Die zeggen op hun beurt dat mensen ‘er niet stil bij staan waarom hier voor is gekozen’. Dit meldt BN de Stem.

De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Bosch, Bernard Kuenen sloot in april vorig jaar een overeenkomst met DrinkCup en de gemeente. Met deze samenwerking willen zij de plastic afvalberg verminderen. Dat doen zij onder andere op evenementen en tijdens carnaval.

Hierbij is de herbruikbare plastic beker een belangrijk onderdeel. Vorig jaar tijdens Jazz in Duketown is een experiment uitgevoerd bij zes cafés. Ook tijdens de 11-11 deden horecabedrijven mee met een proefdraai. Daar werd duidelijk dat de bekers tijdens carnaval aangepast moesten worden. Die zijn dan 0,2l in plaats van 0,25l.

1 euro statiegeld

Tijdens de 11-11 werd 50 eurocent statiegeld gerekend voor de herbruikbare bekers. Tijdens dit evenement werd echter duidelijk dat dit bedrag te laag was: er werden vooralsnog veel bekers weggegooid in plaats van ingeleverd. Daarom worden de statiegeldbekers tijdens carnaval één euro.

Na het verhaal van het Brabants Dagblad over de statiegeldbekers ontvingen zij veel reacties. Daarin werd kritiek geuit op de nieuwe maatregel. Daarentegen stelt een persoon in de reacties dat de statiegeldbekers goed werkten tijdens de 11-11, of deze nu 50 cent of één euro kosten. In een andere reactie wordt gesteld dat het invoeren van de statiegeldbekers ‘aan onszelf te danken is’. Na carnaval ligt er altijd een dikke laag met plastic afval op de straten.

Winstoogmerk horeca

Er luidt dus ook kritiek. Zo reageert iemand dat de reden voor het verhogen alleen vanuit winstoogmerk van de horeca voort is gekomen. Een andere reactie uit ongenoegen over het kleiner worden van de bekers. ‘Dit is gewoon graaien door de horeca onder de noemer milieu’. Daarop zegt iemand dat de horeca er zo om vraagt dat mensen hun eigen drank meenemen. Eén van de horeca-uitbaters gaf aan dat de verhoging makkelijker rekent voor de cafés. Op Facebook noemt iemand het ‘gelul’ van de horeca.

Biertje 3 euro tot 3,50 euro

Kuenen zegt dat een biertje tijdens carnaval tussen de 3 euro en 3,50 euro ligt. Bij zijn eigen café rekent hij 3,50 euro. Hij zegt dat hij de stijging van de huurprijzen moet doorberekenen. Daarnaast spelen ook de personeelskosten en energielasten een rol in de prijsverhoging. De prijsverhogingen bij Heineken hebben dit ook geen goed gedaan. Kuenen zegt dat de prijs van bier bij Heineken sinds augustus vorig jaar met meer dan 15 procent is gestegen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.