Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kritiek op horeca voor invoering statiegeldbekers tijdens carnaval

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Kritiek op horeca voor invoering statiegeldbekers tijdens carnaval
Er is nog geen biertje geschonken of er luidt al kritiek op het invoeren van de nieuwe statiegeldbekers tijdens carnaval in Den Bosch. Deze bekers moeten de plastic afvalberg verminderen. Daar krijgt de horeca kritiek op. Die zeggen op hun beurt dat mensen ‘er niet stil bij staan waarom hier voor is gekozen’. Dit meldt BN de Stem.

De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Bosch, Bernard Kuenen sloot in april vorig jaar een overeenkomst met DrinkCup en de gemeente. Met deze samenwerking willen zij de plastic afvalberg verminderen. Dat doen zij onder andere op evenementen en tijdens carnaval.

Hierbij is de herbruikbare plastic beker een belangrijk onderdeel. Vorig jaar tijdens Jazz in Duketown is een experiment uitgevoerd bij zes cafés. Ook tijdens de 11-11 deden horecabedrijven mee met een proefdraai. Daar werd duidelijk dat de bekers tijdens carnaval aangepast moesten worden. Die zijn dan 0,2l in plaats van 0,25l.

1 euro statiegeld

Tijdens de 11-11 werd 50 eurocent statiegeld gerekend voor de herbruikbare bekers. Tijdens dit evenement werd echter duidelijk dat dit bedrag te laag was: er werden vooralsnog veel bekers weggegooid in plaats van ingeleverd. Daarom worden de statiegeldbekers tijdens carnaval één euro.

Na het verhaal van het Brabants Dagblad over de statiegeldbekers ontvingen zij veel reacties. Daarin werd kritiek geuit op de nieuwe maatregel. Daarentegen stelt een persoon in de reacties dat de statiegeldbekers goed werkten tijdens de 11-11, of deze nu 50 cent of één euro kosten. In een andere reactie wordt gesteld dat het invoeren van de statiegeldbekers ‘aan onszelf te danken is’. Na carnaval ligt er altijd een dikke laag met plastic afval op de straten.

Winstoogmerk horeca

Er luidt dus ook kritiek. Zo reageert iemand dat de reden voor het verhogen alleen vanuit winstoogmerk van de horeca voort is gekomen. Een andere reactie uit ongenoegen over het kleiner worden van de bekers. ‘Dit is gewoon graaien door de horeca onder de noemer milieu’. Daarop zegt iemand dat de horeca er zo om vraagt dat mensen hun eigen drank meenemen. Eén van de horeca-uitbaters gaf aan dat de verhoging makkelijker rekent voor de cafés. Op Facebook noemt iemand het ‘gelul’ van de horeca.

Biertje 3 euro tot 3,50 euro

Kuenen zegt dat een biertje tijdens carnaval tussen de 3 euro en 3,50 euro ligt. Bij zijn eigen café rekent hij 3,50 euro. Hij zegt dat hij de stijging van de huurprijzen moet doorberekenen. Daarnaast spelen ook de personeelskosten en energielasten een rol in de prijsverhoging. De prijsverhogingen bij Heineken hebben dit ook geen goed gedaan. Kuenen zegt dat de prijs van bier bij Heineken sinds augustus vorig jaar met meer dan 15 procent is gestegen.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.