Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Personeels- en materialentekort neemt verder af in festivalsector

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Het regelen van genoeg personeel en materiaal voor festivals is nog steeds een aandachtspunt, maar de situatie is een stuk beter dan vorig jaar. Dat zeggen Bente Bollmann, woordvoerder van de festivals Lowlands en Down The Rabbit Hole, en Willem Westermann van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). Een belangrijk verschil met vorig jaar is dat de organisatoren nu zekerheid hebben over het doorgaan van de festivals, waar dat vorig jaar pas in maart zeker was.

"We zitten nog steeds in de situatie dat de arbeidsmarkt krap is", zegt Bollmann. Dat geldt over de hele linie, meent hij. "Het blijft een issue." Het was voor de coronapandemie makkelijker om personeel te vinden, stelt Bollmann, maar vergeleken met vorig jaar is de situatie volgens hem wel "wat beter". "Vorig jaar was het echt heel nijpend, toen is het uiteindelijk met hangen en wurgen goedgekomen."

Westermann zegt dat het al sinds medio 2017 lastiger is om personeel te vinden. Dat werd in de coronapandemie een stuk erger. "Toen zijn er door corona veel mensen vertrokken. Veel personeel is vorig jaar wel weer teruggevonden." Het gaat volgens hem nu dan ook een stuk beter dan vorig jaar. "Vorig jaar leek het onmogelijk en nu is het weer te doen."

Grote onzekerheid

De grote onzekerheid vorig jaar verergerde de situatie. Toen wisten we pas in maart dat de festivals door konden gaan, dus de voorbereidingstijd was een stuk korter, zegt Bollmann. "Het was daarom ook moeilijk om personeel binnen te halen. Vorig jaar rond deze tijd konden we niks toezeggen." Het feit dat de festivals nu zekerheid hebben over hun agenda, scheelt volgens hem dan ook absoluut. "Het is een wereld van verschil."

Ook de situatie wat betreft materialen is verbeterd, zien Bollmann en Westermann. Vorig jaar was er een acuut tekort, zegt de VVEM-zegsman. "De oorlog in Oekraïne was net begonnen." Dat verstoorde de aanvoerlijnen van materialen. "Zo was er vorig jaar even geen hout op een gegeven moment." Daarnaast ging materiaal deels naar asielopvang en GGD-locaties. "Dat is nu ontzettend afgezakt." Bollmann beaamt dat. "Het is niet zo dat de festivals nu dreigen in het geding te komen. Maar het heeft nog wel extra planning nodig."

Hoge inflatie

Een bron van zorg is nu wel de hoge inflatie. "De personeelskosten stijgen, de inkoopprijzen, de kosten van materiaalhuur." Dat gaat volgens Bollmann zeker invloed hebben op de ticketprijzen. "Het is onvermijdelijk. Je ziet het nu al met festivals waarvan tickets in de verkoop zijn. De ticketprijzen stijgen fors. Het moet onderaan de streep natuurlijk wel uit kunnen."

Door: ANP

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.