Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Evenementsector in de grote gemeenten toont tekenen van herstel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Evenementsector in de grote gemeenten toont tekenen van herstel
In de evenementbranche is herstel te zien na de coronajaren. Dit geldt voor de sector die opereert in de grote gemeenten in Nederland. Uit de nieuwe Monitor G50 Gemeenten & Evenementen is dit gebleken. Zo waren er in het eerste jaar van de coronamaatregelen, 2020, slechts 430 evenementen volgens hun eigen criteria georganiseerd in de grote steden. In 2021 was een herstel zichtbaar ten opzichte van het jaar daarvoor: in 2021 werden 800 evenementen georganiseerd. Het is geen compleet beeld. Het totaal aantal evenementen in 2020 en 2021 is niet even hoog als het aantal evenementen in 2019. Ook het bezoekersaantal heeft onder de maatregelen geleden. In 2020 en ’21 waren de bezoekersaantallen gezamenlijk een kwart van de cijfers in 2019.

De voorlopige cijfers van 2022 tonen aan dat het herstel van 2021 doorzet, toen werden ruim 2.200 evenementen georganiseerd. Dat aantal is nog steeds lager dan voor corona, omdat de maatregelen pas in maart zijn opgeheven. Zo ging er een streep door de evenementen van het eerste kwartaal. Veel evenementen kort daarna konden ook niet doorgaan door een tekort aan voorbereidingstijd. Andere uitdagingen waren het personeelstekort, materialen en de toegenomen eisen voor het organiseren van een evenement. Veel organisatoren vinden dat het bijna onmogelijk is om aan alle eisen te voldoen.

De verwachting voor de loop van het jaar is dat bijna twee derde van de G5-gemeenten dat het aantal evenementen ongeveer gelijk blijft aan dat van voor de corona pandemie. Eén vijfde verwacht dit jaar een groei mee te maken en bijna 10 procent denk dat er minder evenementen komen.

Bijna geen subsidies in 2020, opvallend herstel in 2021

In de periode van 2015 tot 2019 gaven de G50-gemeenten jaarlijks 52,5 miljoen euro uit aan evenementensubsidies. Dit is teruggedrongen naar 9 miljoen euro in 2020. Dit is het bedrag voor alle fysieke evenementen in dat jaar, dit waren er 139. De meeste subsidie is verschaft aan het begin van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen golden. In het jaar daarna, 2021, werd er 41,7 miljoen uitgegeven aan evenementen. Het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal in Amsterdam hebben geprofiteerd van de meeste subsidie.

Respons is daarnaast tot de conclusie gekomen dat G50-gemeenten de evenementen niet enkel financieel ondersteunen. Het aanbieden van voorzieningen, zoals hekken en afvalcontainers, en diensten (o.a. schoonmaken) komt veel voor evenals korting op leges of het niet berekenen van huur voor evenementterreinen.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.