Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Evenementsector in de grote gemeenten toont tekenen van herstel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Evenementsector in de grote gemeenten toont tekenen van herstel
In de evenementbranche is herstel te zien na de coronajaren. Dit geldt voor de sector die opereert in de grote gemeenten in Nederland. Uit de nieuwe Monitor G50 Gemeenten & Evenementen is dit gebleken. Zo waren er in het eerste jaar van de coronamaatregelen, 2020, slechts 430 evenementen volgens hun eigen criteria georganiseerd in de grote steden. In 2021 was een herstel zichtbaar ten opzichte van het jaar daarvoor: in 2021 werden 800 evenementen georganiseerd. Het is geen compleet beeld. Het totaal aantal evenementen in 2020 en 2021 is niet even hoog als het aantal evenementen in 2019. Ook het bezoekersaantal heeft onder de maatregelen geleden. In 2020 en ’21 waren de bezoekersaantallen gezamenlijk een kwart van de cijfers in 2019.

De voorlopige cijfers van 2022 tonen aan dat het herstel van 2021 doorzet, toen werden ruim 2.200 evenementen georganiseerd. Dat aantal is nog steeds lager dan voor corona, omdat de maatregelen pas in maart zijn opgeheven. Zo ging er een streep door de evenementen van het eerste kwartaal. Veel evenementen kort daarna konden ook niet doorgaan door een tekort aan voorbereidingstijd. Andere uitdagingen waren het personeelstekort, materialen en de toegenomen eisen voor het organiseren van een evenement. Veel organisatoren vinden dat het bijna onmogelijk is om aan alle eisen te voldoen.

De verwachting voor de loop van het jaar is dat bijna twee derde van de G5-gemeenten dat het aantal evenementen ongeveer gelijk blijft aan dat van voor de corona pandemie. Eén vijfde verwacht dit jaar een groei mee te maken en bijna 10 procent denk dat er minder evenementen komen.

Bijna geen subsidies in 2020, opvallend herstel in 2021

In de periode van 2015 tot 2019 gaven de G50-gemeenten jaarlijks 52,5 miljoen euro uit aan evenementensubsidies. Dit is teruggedrongen naar 9 miljoen euro in 2020. Dit is het bedrag voor alle fysieke evenementen in dat jaar, dit waren er 139. De meeste subsidie is verschaft aan het begin van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen golden. In het jaar daarna, 2021, werd er 41,7 miljoen uitgegeven aan evenementen. Het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal in Amsterdam hebben geprofiteerd van de meeste subsidie.

Respons is daarnaast tot de conclusie gekomen dat G50-gemeenten de evenementen niet enkel financieel ondersteunen. Het aanbieden van voorzieningen, zoals hekken en afvalcontainers, en diensten (o.a. schoonmaken) komt veel voor evenals korting op leges of het niet berekenen van huur voor evenementterreinen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.