Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Restaurant De Werf uit Veere Beste Leerbedrijf Horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Restaurant De Werf uit Veere Beste Leerbedrijf Horeca
Restaurant De Werf uit Veere is uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023. Op de tweede plaats staat ’t Voorhuys in Emmeloord, gevolgd door De Hof in Renswoude. Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte kreeg de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 uitgereikt. De wedstrijdcommissie was het opgevallen dat waar ambachtelijk wordt gewerkt, en dat geldt zeker voor de Top 3, er veel aandacht is voor medewerkers en leerlingen. Liefde voor het product is in dit geval ook liefde voor de mensen. Dat meldt het Beste Leerbedrijf Horeca.

Op de laatste dag van de Horecava maakte Ricardo Eshuis van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de winnaars van beide wedstrijden bekend. De wedstrijdcommissie van Beste Leerbedrijf Horeca was erg onder de indruk van de praktijkroute die de winnaar, restaurant De Werf in Veere, heeft bedacht samen met ROC Scalda. Eshuis: “Het bedrijf zag de personeelstekorten ontstaan en bedacht mede daarom met ROC Scalda een nieuwe opleidingsvorm voor praktijkleren. Zowel voor jongeren die het schoolse traject moeilijk aankunnen als voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maakt individueel leren op de werkvloer heel goed mogelijk en geeft nieuwe instroom. Voor de reguliere trajecten volgt het leerbedrijf de lijn van school, afgestemd op niveau en tempo van de leerling. Er is ruimte voor alle opleidingsniveaus waarbij De Werf optimaal bekijkt wat het niveau van een leerling is en welke leermeester daarbij past. Leren en werken staan hier bovendien op hetzelfde niveau als plezier en creëren.”

Buddysysteem bij het Voorhuys

Eshuis prees ook de nummer 2 en 3. Geen enkel ander bedrijf in de regio begeleidt leerlingen zoals ‘t Voorhuys in Emmeloord dat aanpakt, de nummer 2. Eshuis: “Door het buddysysteem is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Er zijn voldoende leermeesters aanwezig; de verhouding leerling-leermeester is bijna 1 op 1. Tijdens het inwerkprogramma van twee weken brengt dit leerbedrijf precies in kaart wat het beginniveau van een leerling is en waar deze naartoe wil groeien.”

Beschadigde jongeren

De Hof in Renswoude, de nummer 3, is zoveel meer dan alleen leerbedrijf, aldus de wedstrijdcommissie. Het is een omgeving waarin naast het vak ook de sociaal-emotionele ontwikkeling erg belangrijk is. Eshuis: “De Hof staat open voor ‘beschadigde’ jongeren die bijvoorbeeld een slechte ervaring hebben gehad in een ander leerbedrijf. Er is een aparte vertrouwenspersoon die met de leidinggevenden en de medewerkers meekijkt naar persoonlijke ontwikkeling en ondersteunt bij de begeleiding. Dat maakt De Hof een warme plek om te leren.”

Mark Benneker

Ook leermeester Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte werd op de Horecava gehuldigd. Hij ging naar huis met de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. Eshuis haalde Marks humor aan, gecombineerd met de wijze waarop hij steeds de juiste snaar weet te raken bij verschillende typen leerlingen. Dit maakt hem echt onderscheidend. Eshuis: “Mark maakt voor leerlingen het verschil tussen afhaken of doorgaan, tussen slagen of niet slagen. Niet alleen in het team van ‘t Kruisselt, maar ook landelijk. ‘t Kruisselt is een heel mooi leerbedrijf met een goed team, met Mark als een top leermeester.” De twee andere kanshebbers op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 waren Marisca Stam van ’t Voorhuys in Emmeloord en Beste Leermeester Horeca 2019/2020 Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten.

Opleidingsplan en de visie

Leerlingen, medewerkers en/of docenten dragen leerbedrijven voor. Uit deze voorgedragen leerbedrijven wordt een Top 10 van beste leerbedrijven geselecteerd. De vakjury heeft deze Top 10 vorig jaar bezocht om een compleet beeld te krijgen. Ze namen ook het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep. De resultaten van deze bedrijfsbezoeken presenteerde de vakjury aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald. De wedstrijdcommissie bezocht vervolgens de drie leerbedrijven en beoordeelde ze. De wedstrijdcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars Van der Valk Sassenheim-Leiden en ’t Havenmantsje.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 ( 7:53)

Nieuw beleid Amsterdam moet evenementen breder en diverser maken

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

25 mei '23 (13:23)

KHN organiseert Gelderse Open Horecadagen om branche weer op de kaart te zetten

De horeca groeit, het aantal vacatures in de horeca groeit mee en de arbeidsmarkt is krap. Veel horecaondernemers in Gelderland hebben daarom problemen met het werven en behouden van personeel. En daardoor is de druk hoog. KHN zet zich daarom in om het imago van werken in de horeca te verbeteren en de branche weer op de kaart te zetten als de branche om in te werken. Daarom organiseert KHN Gelderland, tijdens de Week van de Horeca, op 19, 20 en 21 september 2023 de eerste editie van de Gelderse Open Horecadagen. Dit meldt KHN.

24 mei '23 (10:02)

SVH en CuliQuiz maken samen grootste culinaire quiz voor horecaonderwijs

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en CuliQuiz slaan de handen ineen om de culinaire kennis en bekwaamheid van horecastudenten op een 'leuke en baanbrekende' manier te vergroten, meldt SVH.

23 mei '23 (13:24)

Belangstellenden kunnen meedenken over horecabeleid Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen wil de horecavisie en het horecabeleid verder ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij de hulp van de bewoners en bezoekers van Enkhuizen in. Om tot een goed beleid te komen vraagt de gemeente wat mensen van het huidige horeca-aanbod vinden en wat er anders mag. In een korte enquête kunnen belangstellenden hun mening delen, die wordt meegenomen in het nieuwe horecabeleid van gemeente Enkhuizen, meldt de gemeente.

23 mei '23 (10:54)

Grote kans terrasjesweer tijdens Pinksterweekend

Na een frisse aanloop deze week verwacht Weeronline een zonnig verloop van het komende pinksterweekend. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker, maar er is kans op maxima tot 23 graden in het zuidoosten van het land tijdens eerste pinksterdag zondag.

22 mei '23 (15:09)

ABBA-dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland

De dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland. De ABBA-show is vanaf september 2024 te bezoeken in Rotterdam, kondigt entertainmentbedrijf Just Entertainment maandag aan.

22 mei '23 (14:48)

Boutique Fantastique keert in juni terug naar Rotterdamse MAHO-kwartier

Op 3 juni kunnen bewoners en bezoekers van het MAHO-kwartier weer naar het Boutique Fantastique festival in de Rotterdamse wijk. Die staat dan helemaal in het teken van eten, muziek en shoppen.

19 mei '23 (14:02)

Deze tool laat zien hoeveel zon er op het terras staat

Paul uit Amsterdam begon met de website om het zijn vrienden en zichzelf makkelijker te maken om een terrasplekje in de zon te bemachtigen. Maar na zijn tool te delen op LinkedIn bleef het niet alleen meer in deze kring. Op dit moment is Paul druk bezig met de tool voor heel Nederland beschikbaar te maken. Hiermee kunnen terrasbezoekers precies zien welke buitenhoreca in de zon staat. Dat meldt Brabants Dagblad.

19 mei '23 (13:38)

Test vrije horecatijden start in juni bij zeventien Haarlemse zaken

De gemeente Haarlem vindt het belangrijk dat de stad niet alleen fijn is om in te winkelen, maar ook om te recreëren. De nachtcultuur is op z’n minst ‘niet bruisend’ te noemen. Daar wil de gemeente iets aan doen. Op 1 juni begint daarom een proef met vrije openingstijden bij zeventien horecazaken. Zo wil de gemeente kijken of de sluitingstijden bijdragen aan een betere nachtleven in de stad. Dat meldt de gemeente Haarlem.

19 mei '23 (13:15)

Zes Indische topchefs koken tijdens gastronomisch evenement Kasteel Kerckebosch

Aanstaande zondag 21 mei gaan maar liefst zes Indische top-koks koken tijdens het tweede pasar malam van Kasteel Kerckebosch in Zeist. De chefs gaan de beste eigentijdse Indische gerechten koken tijdens het evenement. Dat meldt de RestaurantKrant.