Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na twee jaar weer een nieuwe editie van Horecava

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Na twee jaar weer een nieuwe editie van Horecava
Nog een paar weke en dan is het weer zover: de grootste horecabeurs van Nederland kan eindelijk weer een fysieke editie organiseren. In de RAI in Amsterdam komen van 9 tot en met 12 januari horecaondernemers, experts en enthousiastelingen bijeen om elkaar op de hoogte te houden van alle trends en ontwikkelingen in de branche. Personeel, innovaties en trends zullen onder andere op de agenda staan. Exhibition manager van de Horecava Florentine Rijkmans vertelt hierover aan Out of Home Shops.

Het is alweer de 66 editie van de beurs en ditmaal is de organisatie niet over één nacht ijs gegaan. Rijkmans zegt dat zij goed hebben geluisterd naar de wensen en behoeftes van de exposanten en bezoekers. “We hebben bijvoorbeeld bekeken welke van onze artikelen het afgelopen jaar goed gelezen werden. Onder meer op basis van die bevindingen zetten we nu in op drie hoofdthema’s, te weten duurzaamheid, innovatie en personeel.”

Praktische oplossingen

Op de beursvloer zie je de thema’s op verschillende manieren terug. Rijkmans licht het thema personeel toe: “Het krijgen en behouden van goed personeel is een uitdaging waar iedere horecaondernemer mee te maken heeft. Daarom hebben we een ruimte ingericht op een centrale plek waar bezoekers praktische oplossingen krijgen aangeboden om het werken in de horeca interessanter en aantrekkelijker te maken. Daarnaast bieden we een podium aan talent in de branche. Zo vindt het NK Koken plaats op de beurs, met de Hanos Gouden Koksmuts en de voorrondes van de Groene Koksmuts, een wedstrijd die volledig plant-based is. Binnen fastcasual zijn er de Lekkerste Wedstrijden. Hieronder vallen onder meer het NK Lekkerste Broodje, het NK Pizza Bakken en NK Loaded Fries”, legt Rijkmans uit.

Daarnaast wordt er op de beurs ook aandacht besteed aan mogelijk technische oplossingen voor personeelstekorten. “Robots hebben nog de naam weinig gastvrijheid uit te stralen, maar ik draai het graag om: door ze op de juiste manier in te zetten, creëer je juist tijd om je personeel zich te laten focussen op het contact met de gasten”, verklaart Rijkmans.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid is momenteel niet weg te denken uit de samenleving. Daarom zal dit onderwerp tijdens de beurs extra aandacht krijgen. Zo kunnen de bezoekers kennis maken met circulair werken en kunnen ze terecht voor informatie. Hiervoor wordt onder andere een volledig operationeel pop-up restaurant opgezet op de beursvloer. “Deze chef werkt geheel circulair en zijn visie sijpelt door in de hele bedrijfsvoering”, zegt Rijkmans. Een ander voorbeeld van duurzaam ondernemen is het initiatief Dutch Cuisine, die ook aanwezig zal zijn op de beurs: “Bij Dutch Cuisine staat de plantaardige keuken centraal. Want vegan is heeft zijn plek inmiddels verworven in de maatschappij. In eerste instantie wilden we een apart paviljoen inrichten voor plantaardige alternatieven, maar daar zijn we vanaf gestapt. Vegan is nauwelijks meer een trend te noemen; het hoort er al helemaal bij”.

Rijkmans stelt dat zij dit jaar veel moeite stoppen in duurzaamheid: “Bezoekers van Horecava kunnen op zoek gaan naar tip en tricks om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en zullen ook proactief benaderd worden. We willen dan niet alleen met pragmatische oplossingen komen, maar aan de hand van een checklist ook laten zien wat er wél goed gaat. We moeten samen veranderen en dat kan alleen door een positieve insteek.”

Derde pijler

Innovatie is het derde speerpunt van de beurs. Niet voor niets heeft Horecava een nieuwe pay-off gekregen en die luidt: “De toekomst is nu!” Rijkmans: “We hebben het TrendLAB, waar zo’n zestig start-ups en scale-ups zich zullen presenteren. Tijdens de opening vindt ook de uitreiking van de Horecava Innovation Awards plaats. Dit jaar hebben we dubbel zoveel genomineerden, want ook die van vorig jaar zijn op de beursvloer te vinden. Het gaat bijvoorbeeld om plantaardige vleesvervangers, verrassende drankjes en innovatieve (keuken)concepten. Mooi om te zien dat de markt, ondanks het omzetverlies van de afgelopen jaren, niet gestopt is met innoveren!”

Door: Nationale Horecagids

01 september '25 (10:36)

Burgemeester Zandvoort: 'Ontzettend gezellige dag'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "superdag", zegt hij zondagochtend. De pleinen in het dorp stonden zaterdagmiddag "ramvol" met mensen die op grote schermen keken naar de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix die zondagmiddag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. "Er waren veel meer mensen dan we verwachtten. Dat was echt ontzettend gezellig."

01 september '25 (10:20)

NS vervoert bijna 140.000 Formule 1-fans per trein

De NS heeft dit weekend naar eigen zeggen bijna 140.000 Formule 1-fans naar Zandvoort gebracht. Dat is volgens het vervoersbedrijf meer dan in de voorgaande vier edities van de Grand Prix en daarmee een record.

01 september '25 ( 9:19)

Dutch GP uitverkocht, grote vraag naar 2026

De Dutch Grand Prix is op zaterdag en zondag uitverkocht. De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort meldde ook dat de belangstelling voor de laatste editie, The Final Lap, in 2026 nu al ongekend groot is.

01 september '25 ( 8:32)

Fans vroeg op voor racedag Zandvoort

Formule 1-fans zijn zondagochtend al vroeg op de been voor de Dutch Grand Prix die in de middag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. Velen hebben shirts aan en petjes op van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. Ook McLaren is goed vertegenwoordigd in de bezoekersstroom. De Australische coureur Oscar Piastri van McLaren pakte zaterdag in de kwalificatie poleposition.

29 augustus '25 (11:11)

Zandvoort in sfeer voor Dutch Grand Prix

Treinen tussen Amsterdam en Zandvoort hebben vroeg in de ochtend al honderden Formule 1-fans naar de kustplaats vervoerd. Het is druk op het station. Bij de merchandisestand op het stationsplein in Zandvoort wordt vrijdagochtend volop gekocht. Vooral de shirts, vissershoedjes en petjes zijn populair, zegt een medewerker tegen een ANP-verslaggever.

28 augustus '25 ( 8:56)

Nationale Viering Amsterdam 750 jaar sluit af met groots liveconcert

Amsterdam sluit zijn 750ste verjaardag op maandag 27 oktober af met een groot liveconcert: de Nationale Viering Amsterdam 750 jaar. Het muzikale slotakkoord wordt 's avonds live op tv uitgezonden.

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".