Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na twee jaar weer een nieuwe editie van Horecava

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Na twee jaar weer een nieuwe editie van Horecava
Nog een paar weke en dan is het weer zover: de grootste horecabeurs van Nederland kan eindelijk weer een fysieke editie organiseren. In de RAI in Amsterdam komen van 9 tot en met 12 januari horecaondernemers, experts en enthousiastelingen bijeen om elkaar op de hoogte te houden van alle trends en ontwikkelingen in de branche. Personeel, innovaties en trends zullen onder andere op de agenda staan. Exhibition manager van de Horecava Florentine Rijkmans vertelt hierover aan Out of Home Shops.

Het is alweer de 66 editie van de beurs en ditmaal is de organisatie niet over één nacht ijs gegaan. Rijkmans zegt dat zij goed hebben geluisterd naar de wensen en behoeftes van de exposanten en bezoekers. “We hebben bijvoorbeeld bekeken welke van onze artikelen het afgelopen jaar goed gelezen werden. Onder meer op basis van die bevindingen zetten we nu in op drie hoofdthema’s, te weten duurzaamheid, innovatie en personeel.”

Praktische oplossingen

Op de beursvloer zie je de thema’s op verschillende manieren terug. Rijkmans licht het thema personeel toe: “Het krijgen en behouden van goed personeel is een uitdaging waar iedere horecaondernemer mee te maken heeft. Daarom hebben we een ruimte ingericht op een centrale plek waar bezoekers praktische oplossingen krijgen aangeboden om het werken in de horeca interessanter en aantrekkelijker te maken. Daarnaast bieden we een podium aan talent in de branche. Zo vindt het NK Koken plaats op de beurs, met de Hanos Gouden Koksmuts en de voorrondes van de Groene Koksmuts, een wedstrijd die volledig plant-based is. Binnen fastcasual zijn er de Lekkerste Wedstrijden. Hieronder vallen onder meer het NK Lekkerste Broodje, het NK Pizza Bakken en NK Loaded Fries”, legt Rijkmans uit.

Daarnaast wordt er op de beurs ook aandacht besteed aan mogelijk technische oplossingen voor personeelstekorten. “Robots hebben nog de naam weinig gastvrijheid uit te stralen, maar ik draai het graag om: door ze op de juiste manier in te zetten, creëer je juist tijd om je personeel zich te laten focussen op het contact met de gasten”, verklaart Rijkmans.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid is momenteel niet weg te denken uit de samenleving. Daarom zal dit onderwerp tijdens de beurs extra aandacht krijgen. Zo kunnen de bezoekers kennis maken met circulair werken en kunnen ze terecht voor informatie. Hiervoor wordt onder andere een volledig operationeel pop-up restaurant opgezet op de beursvloer. “Deze chef werkt geheel circulair en zijn visie sijpelt door in de hele bedrijfsvoering”, zegt Rijkmans. Een ander voorbeeld van duurzaam ondernemen is het initiatief Dutch Cuisine, die ook aanwezig zal zijn op de beurs: “Bij Dutch Cuisine staat de plantaardige keuken centraal. Want vegan is heeft zijn plek inmiddels verworven in de maatschappij. In eerste instantie wilden we een apart paviljoen inrichten voor plantaardige alternatieven, maar daar zijn we vanaf gestapt. Vegan is nauwelijks meer een trend te noemen; het hoort er al helemaal bij”.

Rijkmans stelt dat zij dit jaar veel moeite stoppen in duurzaamheid: “Bezoekers van Horecava kunnen op zoek gaan naar tip en tricks om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en zullen ook proactief benaderd worden. We willen dan niet alleen met pragmatische oplossingen komen, maar aan de hand van een checklist ook laten zien wat er wél goed gaat. We moeten samen veranderen en dat kan alleen door een positieve insteek.”

Derde pijler

Innovatie is het derde speerpunt van de beurs. Niet voor niets heeft Horecava een nieuwe pay-off gekregen en die luidt: “De toekomst is nu!” Rijkmans: “We hebben het TrendLAB, waar zo’n zestig start-ups en scale-ups zich zullen presenteren. Tijdens de opening vindt ook de uitreiking van de Horecava Innovation Awards plaats. Dit jaar hebben we dubbel zoveel genomineerden, want ook die van vorig jaar zijn op de beursvloer te vinden. Het gaat bijvoorbeeld om plantaardige vleesvervangers, verrassende drankjes en innovatieve (keuken)concepten. Mooi om te zien dat de markt, ondanks het omzetverlies van de afgelopen jaren, niet gestopt is met innoveren!”

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.