Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeelstekort belangrijk onderwerp tijdens Horecava

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De horecabranche kampt nog steeds met een groot personeelstekort. Om een beeld te schetsen; voor de pandemie werkten er 424.000 werknemers in de horeca. In februari 2021 waren dit er 305.000. Daarom wordt tijdens de Horecava extra stilgestaan bij het personeelstekort. Dit meldt de Lunchroom.

9 januari staat de Horecava in de RAI Amsterdam gepland. Tijdens deze beurs komen horecaondernemers, deskundigen en bezoekers samen om antwoorden te vinden over onder andere het personeelstekort, maar ook sparren zij samen over trends voor het komende jaar en nog veel meer.

Dit jaar is personeel één van de drie thema’s op het programma. Hoe vind je geschikt personeel met een hart voor de horeca? En op welke manieren kan werken in de horeca weer aantrekkelijk worden gemaakt? Dit zijn enkele van de vele vragen waar de horecaondernemers een antwoord op willen zoeken.

Verschillende oplossingen

Het personeelstekort in de horecabranche wordt vanuit verschillende perspectieven bekeken. Niet elke ondernemer heeft behoefte aan dezelfde oplossing. De ene ondernemer kan meer profijt hebben van automatisering. Aan de andere kant kampt de branche momenteel ook met een imagoprobleem. Op de beurs komen ondernemers en leveranciers bijeen om hierover te praten.

Gen Z is zowel klant als medewerker

Het is van belang om te kijken naar de behoeftes van de doelgroep, om zo goed personeel te trekken. De belangrijkste doelgroep van het moment is Generation Z. Zij zijn zowel klanten van de horeca als mogelijke medewerkers. Deze generatie heeft andere belangen en behoeftes dan de voorgaande generaties. Zo wordt Gen Z ook wel de gemaksgeneratie genoemd. Snelheid, gezondheid en duurzaamheid zijn belangrijker geworden, net als gemak. Zo neemt als gevolg hiervan het aandeel van Fast Casual restaurants in de branche toe doordat het inspeelt op de behoeftes van deze generatie.

Daarnaast is zingeving belangrijk voor de jongste generatie. Horecabedrijven met maatschappelijk belang zijn populair en ook kunnen zij relatief makkelijk geschikt personeel vinden. Dit geldt tevens voor restaurants die overwegend gezond eten serveren met een gevarieerde menukaart. Nul-urencontracten niet populair onder jongeren. Zij willen graag zeggenschap en zekerheid. Ook willen zij meebeslissen over eigen werktijden.

Niet alleen richten op jongeren

Ondanks het belang van de jonge generatie, is het voor horecaondernemers niet onverstandig hun horizon verder te verbreden dan enkel Gen Z. Niet alleen is het aanbod van beschikbare jongeren beperkt, ook is het verstandig om de wat oudere werknemers in dienst te houden. Een horecaonderneming kan bijvoorbeeld een contract aanbieden voor minder uren per week en kan de onderneming de werknemer meer inspraak geven over de uren die hij of zij werkt. Zo kan het werk in de horeca weer aantrekkelijk worden gemaakt voor een bredere doelgroep. De ‘oudere’ werknemers beschikken vaak over meer kennis en levenservaring, waardoor zij veel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een horecazaak.

Daarnaast zijn er mensen die op afstand staan van de arbeidsmarkt, maar graag in de horeca willen werken. Tijdens de Horecava wordt hier extra aandacht aan besteed. Zo is er een wedstrijd op de beurs in RAI, ‘Lekker Anders’, die specifiek is opgezet voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking. Door middel van deze wedstrijd wil de organisatie van de Horecava laten zien dat mensen creatief en secuur zijn en prima in de horeca aan de slag kunnen.

Over Horecava

De Horecava is een jaarlijkse horecabeurs georganiseerd in de RAI in Amsterdam. Het wordt al ruim 65 jaar georganiseerd en trekt vakmensen van over de hele wereld. Tijdens de beurs kunnen mensen inspiratie opdoen, netwerken of gewoon genieten van alle kraampjes van exposanten. Er is speciale aandacht voor personeel, start-ups en innovatie en bezoekers ontdekken alle nieuwe innovaties en praktische oplossingen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.