Nederlanders geven minder uit aan kerstdiner vanwege inflatie

Minder gasten en een minder uitgebreid diner. De inflatie heeft gevolgen voor de manier waarop Nederlanders Kerstmis vieren. Uit een onderzoek van maaltijdbezorger HelloFresh zorgen de hogere prijzen voor eten voor zorgen onder de Nederlandse bevolking. Dit meldt Foodclicks.

Meer dan 50 procent van de Nederlanders kijkt op tegen de kosten die komen kijken bij het organiseren van een diner in de decembermaand. Het is normaal gesproken een maand waarin mensen genieten van kerstdiners en uitgebreid gaan lunchen en ontbijten. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen het meest opkijken tegen de kosten. Zo maakt bijna 60 procent van de Nederlandse vrouwen zich zorgen om de kosten voor eten, tegenover een kleine 50 procent onder de mannelijke bevolking. Daarom is de uitkomst van het onderzoek dat iets meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) dit jaar minder uit gaat geven aan eten tijdens de feestdagen. “Om geld te besparen doet meer dan de helft (56 procent) de inkopen ruim van tevoren. Een andere manier om de kosten te drukken is door de feestdagen met minder mensen te vieren. Meer dan één derde (37 procent) viert de feestdagen dit jaar vanwege de economische situatie bewust met een kleiner gezelschap”, aldus Hellofresh.

Nog geen 10 euro per persoon

In het onderzoek is ook bekeken hoeveel mensen willen besteden aan een maaltijd. Daaruit is gebleken dat een kwart van de Nederlanders maximaal 8 euro per persoon wil uitgeven aan een maaltijd. De meeste Nederlanders spenderen iets meer, tussen de 8 en 20 euro per persoon. Nog een 10 procent van de bevolking is van plan groter uit te pakken.

Door: Nationale Horecagids