Per 1 januari loonsverhoging: minimum uurloon dan op 11 euro

Vakbond FNV gaat bij de komende cao-onderhandelingen een looneis stellen van minimaal 12 procent. Dat werd gisteravond bekend. Dit meldt Frituurwereld.

De vakbond vindt dit een bescheiden opstelling gezien de inflatie. De hogere lonen zouden de koopkracht niet of nauwelijks verbeteren. Het zou slechts gaan om een compensatie voor de gestegen levenskosten.

Deskundigen maken zich zorgen

Arbeidsdeskundigen maken zich hierover zorgen, omdat bedrijven het vanwege onder andere de energiecrisis al moeilijk hebben. Er wordt gedacht dat zij de looneis van FNV niet gaan overleven.

Check Your Money

De vakbond heeft de loon-app ‘Check Your Money’ geïntroduceerd, zodat werknemers de veranderingen goed kunnen bijhouden. Op deze manier hoeven zij niet met hun loonstrookje in de hand hun cao door te spitten, maar kunnen zij via slechts aan aantal klikken zien welk salaris zij minimaal moeten ontvangen.

Stijging minimumloon

Vakbonden pleiten overigens al langer voor een stijging van het minimumloon. Er wordt gepleit voor in ieder geval 14 euro per uur. Het kabinet heeft aangegeven de minimum salarissen inderdaad te willen opwaarderen zodat werkenden beter kunnen rondkomen in tijden van de kostenstijgingen.

Per 1 januari 2023 betekent dit een loonsverhoging van ongeveer 10 procent, waardoor het minimumloon gaat uitkomen op circa 11 euro per uur.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer