Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festivals kampen met tekorten: personeel, materiaal en vervoer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Festivals kampen met tekorten: personeel, materiaal en vervoer
Festivals kampen niet alleen met personeelstekorten, maar ook een tekort aan materialen en vervoer, schrijft de NRC donderdag. Daarnaast is touren lastiger door het vervoersprobleem, wisselende regels in verschillende landen en de gestegen brandstofprijzen, wat een drempel opwerpt voor buitenlandse artiesten. De organisatie van festivals gaat dit jaar dan ook een stuk moeizamer en is voor kleine festivals soms onmogelijk, schrijft de krant.

Het personeelstekort is het "thema van dit moment", zegt marketingmanager Bente Bollman, van festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole, tegen de NRC. "Het tekort loopt over de hele breedte, van gespecialiseerde technici tot mensen achter de bar." Een MOJO-woordvoerster zegt tegen de krant dat de festivalorganisator niet denkt dat evenementen niet door kunnen gaan door het tekort. "Maar spontaan tussendoor een feest organiseren, lijkt me nu een hele uitdaging."

Materiaal tekort

Ook aan materialen hebben de festivals gebrek. Zo is er een tekort aan tenten, toiletten en hekken. Dat leidt niet tot annuleringen, maar het gaat soms "maar net". "Als je normaal bijvoorbeeld 300 lampen ophangt boven een podium, dan probeer je dat nu met 270", zegt verhuurbedrijf Ampco Flashlight tegen de krant. Pinkpop is eerder begonnen met de opbouw om te voorkomen dat er een gebrek is aan materiaal en personeel.

Internationale acts

Wat betreft internationale acts lijken de meeste artiesten wel naar Nederlandse festivals te komen, maar organisatoren merken dat het soms moeizaam loopt. Zo laat iemand van het festival Roadburg aan de NRC weten dat de editie van afgelopen april het zwaarst en duurst was tot nu toe. Vooral Amerikaanse acts waren "bang" om op tour te gaan. "We hebben besloten veel acts zelf over te laten komen op onze kosten, de enige veilige mogelijkheid om Amerikaanse bands naar Europa te halen."

Verkoop geen probleem

De verkoop van tickets vormt geen probleem voor de grotere festivals, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole die geheel uitverkocht zijn. Wel hebben kleinere festivals moeite om voldoende tickets te verkopen. Een paar festivals moesten zelfs worden afgelast vanwege een lage ticketverkoop, meldt de krant, zoals Icons Live en Brass 'n Woods.

Door: ANP

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.