Miljoenen coronabesmettingen verwacht, horeca nu zelf verantwoordelijk

De sectoren in de samenleving moeten zich voorbereiden op een nieuwe golf coronabesmettingen. Deze wordt in het najaar verwacht, aldus minister Kuipers van Volksgezondheid. Dit meldt NOS.

Virologen, ziekenhuisdirecteuren en wetenschappers hebben gisteren kritiek geuit op de kabinetsplannen. Volgens hen zijn deze te vrijblijvend en duurt de uitwerking ervan te lang. Als reactie hierop heeft Kuipers aangegeven dat de sectoren zelf verantwoordelijk zijn om zich voor te bereiden op de mogelijke nieuwe golf.

Miljoenen besmettingen verwacht

Kuipers zegt dat de verwachting is dat er vijf tot tien miljoen besmettingen komen in de aankomende winter. Anders dan de afgelopen twee jaar wil de minister van Volksgezondheid dat de sectoren zelf de regie nemen bij de bestrijding van het virus, niet de overheid.

Overheid niet verantwoordelijk

Volgens Kuipers kan de overheid alleen het virus goed monitoren, indien nodig een nieuwe vaccinatieronde afkondigen en de zorg stimuleren om alle maatregelen te nemen. De vraag blijft volgens de minister van Volksgezondheid dan wat de ondernemers in de sectoren zelf doen. Hij geeft aan dat ‘corona van ons allemaal is’ en dat ‘Den Haag niet meer alleen meer verantwoordelijk is’.

Kuipers ontevreden over horeca

De horeca zou volgens Kuipers nog onvoldoende nadenken over de mogelijkheden om veilig open te blijven bij een nieuwe opleving van het coronavirus. De minister van Volksgezondheid is wel erg tevreden met het onderwijs, want daar hebben ze fantastische plannen voor laagdrempelig testen en het verschuiven van vakanties als er een besmettingspiek is.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer