Roze Zaterdag mocht na uitstel coronacrisis eindelijk van start in Leeuwarden

Leeuwarden was zaterdag het toneel van de landelijke viering van Roze Zaterdag. Voor de centrale feestlocatie op het Wilhelminaplein werkte de organisatie met een polsbandje. Na een coronatoegangscheck bij de ingang konden de feestvierders tot middernacht vrij rondlopen. Op het Wilhelminaplein was plaats voor maximaal 8000 mensen. Op andere evenementenlocaties werd apart aan de deur gecontroleerd.

Roze Zaterdag in Leeuwarden is door de coronamaatregelen tweemaal uitgesteld. Het zou eerst in 2020 plaatsvinden en daarna in het afgelopen voorjaar. Roze Zaterdag is altijd rond eind juni. Maar omdat er toen nog steeds strenge beperkingen waren, is de feestdag voor iedereen van alle geaardheden doorgeschoven naar het najaar. Het is de bedoeling dat de volgende Roze Zaterdag in Rotterdam weer in het voorjaar is.

Kleurrijk en omvangrijk programma

Roze Zaterdag wordt sinds 1978 georganiseerd en sinds 1981 elk jaar aan een andere stad toegekend. Steden moeten daarvoor een bidbook indienen. In 2019 won Leeuwarden die strijd. De stad kwam met een "kleurrijk en omvangrijk" programma, aldus de jury.

Het feest begon om 11.00 uur met een Regenboogviering in de Grote Kerk van Leeuwarden. Op dezelfde tijd startte een hoogtepunt van het programma: de Pride Parade door de grachten van Leeuwarden. Aan de parade deden zeker zestien pramen mee, aldus de organisatie. Kerkgangers hadden na de Regenboogviering nog voldoende tijd om de parade te zien. De rest van de dag was er veel muziek op diverse plekken in de stad. Op het Wilhelminaplein vond de sleuteloverdracht van Leeuwarden aan Rotterdam plaats.

Door: ANP