Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Typhoon en Machiel Hofman bedenken coronaproof zomerfestival-alternatief

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
In een zomer zonder festivals en andere grote evenementen vindt er de komende maanden toch een reeks concerten plaats. Typhoon en Machiel Hofman, eigenaar van organisatiebureau Tribe, staken de koppen bij elkaar en kwamen op het idee voor De tuin van 2020 en Het strand van 2020. Concerten en shows van dj's voor maximaal honderd man publiek.

"De tijd van klagen over corona is voorbij", stelt Hofman, die met zijn bedrijf grote evenementen als De Vrienden van Amstel Live organiseert. "We willen een beetje vrolijkheid geven." Tijdens een videocall onder het genot van een biertje kwamen Hofman en Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, op het idee voor de kleinschalige shows. "We zitten op hete kolen", merkte Typhoon onder collega-artiesten. "Iedereen mist het optreden. Maar ik hoorde ook vaak: als dit nog maanden gaat duren, gaan we het niet redden. Zo ontstond het idee om binnen de richtlijnen te kijken wat wél kan."

Aanvankelijk was Typhoon van plan in zijn achtertuin concerten te geven, maar voor dat idee was zijn vriendin minder te porren. Inmiddels wordt gekeken naar locaties in het midden van het land en Noord-Holland. "De exacte locaties brengen we naar buiten zodra we een 'go' krijgen van de overheid", zegt Hofman. "We willen alles volgens het spoorboekje van Rutte en consorten doen. De locaties worden speciaal RIVM-proof ingericht en zijn zo veilig mogelijk. Het gaat erom dat we weer wat muziek kunnen gaan delen."

Kostendekkend

De verwachting is vooralsnog dat vanaf 1 juli weer honderd mensen samen mogen komen. "Dan willen we meteen van start. In het eerste weekend van juli, op vrijdag 3 juli trapt Typhoon af." De organisatie is flexibel, benadrukt Hofman. "We kunnen meebewegen met de besluiten van de overheid. Het is natuurlijk afwachten hoe het virus zich ontwikkelt."

Rijk wordt niemand van de kleinschalige coronaproof optredens. "De inzet is kostendekkend te zijn", aldus Hofman. "We vragen van iedereen wat: de artiesten treden per dag drie keer op, de crew zal hier weinig aan verdienen en we vragen de bezoeker minstens 75 euro te betalen voor een arrangement." Voor die prijs, iets meer dan voor de coronacrisis moest worden betaald voor een concertkaartje, krijgt het publiek een "bijzondere experience". "Het zijn kleinschalige, intieme optredens. Bezoekers staan straks op een paar meter afstand van een artiest of dj, dat maak je normaliter niet zomaar mee."

Enorme belasting

Om grip te houden op het publiek moeten bezoekers zich vooraf inschrijven voor kaarten. Dat kan vanaf woensdagochtend op de sites detuinvan2020.nl en hetstrandvan2020.nl. Vlak voor het concert krijgt het publiek een telefoontje met de vraag of ze gezondheidsklachten hebben. "We volgen dezelfde coronamaatregelen als de horeca en de theaters."

Ook de artiesten doen een duit in het zakje. "Drie shows per dag is een enorme belasting voor je stem", weet Typhoon. "Maar iedereen ziet ook dat het op geen enkele andere manier kan. De bereidheid onder artiesten is enorm groot, dat vind ik geweldig. Iedereen voelt de urgentie en wil net even wat harder lopen en net even wat harder werken."

Dealen

Naast dat de artiesten snakken naar het podium en de interactie met het publiek, zijn de concerten een manier om technici, crew en bandleden te helpen. "Ik heb letterlijk tegen mijn mensen gezegd: we weten niet hoe lang dit duurt, maar laten we hier met elkaar doorheen gaan", vertelt Typhoon. "Als iedereen in z'n basislasten kan voorzien, dan hebben we het goed gedaan met elkaar. Het kan eigenlijk niet uit, voor zo weinig mensen optreden. Maar omdat het een breed gedragen initiatief is, kunnen we in ieder geval kostendekkend zijn. We zijn absoluut niet uit op grote winsten, het gaat er echt om dat we weer aan de slag kunnen."

Hoewel Typhoon en Hofman blij zijn dat ze voor deze zomer een manier hebben gevonden om toch concerten te houden, is het "niet jaren vol te houden". "We zien dit initiatief als een antwoord, een oplossing voor de huidige situatie. Rutte heeft iedereen opgeroepen: wees creatief. Dit is ons antwoord daarop", aldus de zanger. "Maar over de hele linie, van de grote multinationals tot de kleine artiesten, iedereen voelt de gevolgen. Als dit heel lang zo blijft, gaat een groot deel van ondernemend Nederland werkloos worden." Dat beaamt Hofman. "Voor nu is het een prima oplossing, maar het is niet de oplossing voor de komende vijf jaar. Het is vooral fijn dat we weer wat kunnen doen, een beetje vrolijkheid geven."

Door: ANP

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.