Evenementen 2020

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) is somber over het doorgaan van evenementen, concerten en festivals volgend jaar. "Onduidelijk is of de organisatoren in 2021 financieel nog in staat zijn om weer evenementen te organiseren. Bovendien houden we er rekening mee dat overheden ook volgend jaar evenementen zullen verbieden omdat allerminst duidelijk is of het coronavirus tegen die tijd onder controle is," zegt woordvoerder Willem Westermann tegen BuzzE.

De evenementenbranche heeft het zwaar. Er staan volgens de vereniging 48.000 van de 63.000 banen op de tocht en het verwachte omzetverlies voor de sector wordt voor dit jaar geschat op 4 miljard euro. De VVEM vertegenwoordigt zo'n honderd bedrijven die evenementen organiseren en faciliteren, waaronder de Ziggo Dome, AFAS Live, GelreDome en Rotterdam Ahoy.

De door het rijk gesubsidieerde cultuursector heeft 300 miljoen euro financiële steun toegezegd gekregen van de regering. "Maar voor de bedrijven die wij vertegenwoordigen is nog geen geld toegezegd terwijl er een veelvoud van dat bedrag nodig is voor de sector. Daarover zijn we vrijwel constant in overleg met de regering," aldus Westermann.

Zomerfestivals

Dinsdag werd bekend dat alle evenementen in Nederland tot 1 september worden afgelast. Door dat regeringsbesluit is een streep gezet door alle naar schatting 1200 Nederlandse zomerfestivals waarvan Pinkpop, Parkpop, North Sea Jazz, Zwarte Cross en Lowlands de bekendste zijn. Ook alle grote publiekstrekkers zoals de Vierdaagse van Nijmegen, Sail en de Tilburgse kermis zijn afgelast. Verder blijven ook de schouwburgen, bioscopen en concertzalen dicht.

Concert- en festivalorganisator MOJO schatte dinsdag de schade voor alleen de popsector al op 1 miljard tot 1,5 miljard euro.

Door: ANP