Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

MOJO noemt afgeblazen festivalzomer 'regelrechte ramp'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De verlenging van de coronamaatregelen is een regelrechte ramp voor de popsector. Binnen de branche ontstaat een schadepost van zeker 1,5 miljard euro, stelt concert- en festivalorganisator MOJO in een eerste voorzichtige schatting.

"Dit besluit is geen verrassing. Het voelt heel dubbel. Aan de ene kant hebben we nu duidelijkheid voor een langere periode maar het is wel heel vervelend", reageert MOJO-directeur Ruben Brouwer tegenover BuzzE. "Het is nu echt definitief en we kunnen dat rustig een ramp noemen. Dat geldt voor de hele branche: leveranciers, poppodia, artiesten noem maar op."

Brouwers eerste prioriteit is nu om met de overheid om de tafel te gaan om te praten voor extra steun. De extra financiële injectie van 300 miljoen euro voor culturele instellingen van minister Ingrid van Engelshoven is bijvoorbeeld totaal aan de popsector voorbij gegaan. "Daar krijgen wij helemaal niets van te zien", zegt Brouwer. Er moet volgens hem dus iets gebeuren. "Het liefst zien we dat er een noodfonds komt voor de sector. Wij worden het langst getroffen met de huidige maatregelen."

Winter

"Grote partijen hebben het misschien iets beter en redden het even maar de rest komt in grote problemen", schetst Brouwer de situatie. "Kijk alleen maar naar Nederlandse artiesten. Veel mensen denken dat zij het wel even uit kunnen zingen maar het merendeel heeft het niet breed en is enorm afhankelijk van optredens. Zij gaan als het ware nu al de winter in. Tachtig procent van hun optredens doen ze in de zomer."

Achter de schermen denkt MOJO wel na over alternatieven maar die zijn veelal lastig te realiseren in een anderhalvemetersamenleving. "Mensen in onze sector zijn creatief en kunnen vaak snel schakelen. Maar het is maar de vraag of concerten op 1,5 meter afstand van elkaar een goed idee is."

Kaartjes voor een concerten of festivals blijven waarschijnlijk allemaal geldig tot de uitgestelde editie. "De organisaties gaan daar nog zelf invulling aan geven maar in principe blijven kaartjes geldig voor volgend jaar. Als mensen dan niet willen, kunnen ze een tegoed krijgen of alsnog hun geld terug."

Door: ANP

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.