Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe gastvrij zijn Rotterdamse evenementen?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op donderdag 13 september presenteerde Marianne Dijkshoorn met trots haar boek Maak je event toegankelijk voor iedereen in de Van Nelle Fabriek. Een boek met tips en tricks voor het optimaliseren van een evenement voor mindervalide bezoekers. Voor vele Rotterdamse evenementlocaties staat dit onderwerp al hoog op de agenda, maar Van Nelle Fabriek Events denkt dat het nog beter kan. Hiermee onderstreept Van Nelle Fabriek Events de ambitie van organiserend Rotterdam om ervoor te zorgen dat evenementen en locaties voor iedereen te bezoeken zijn. Pas dan voelen mensen zich echt welkom.

Henk van Maanen, directeur van Van Nelle Fabriek Events, ontmoette Marianne Dijkshoorn dit voorjaar na aanvang van een reclamevideo van Startfoundation die opriep dat mensen met een beperking gewoon aan het werk wilde. Startfoundation verzorgde een match site en koppelden Marianne en Henk die schreef dat ze bij een evenementenorganisatie wilde werken. Bij een lunch vroeg Henk hoe toegankelijk Marianne de locatie vond omdat ze toegankelijkheid deskundige is. Zij vond het in eerste instantie niet zo goed toegankelijk (o.a. geen informatie op de website) en Henk vroeg haar meteen voor een toegankelijkheidsonderzoek. Naar aanleiding daarvan is de Van Nelle Fabriek nadrukkelijk bezig met betere toegankelijkheid.

Uniek in zijn soort
Het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ is uniek in zijn soort. ‘Uniek ja, en dat is kwalijk – want het onderwerp verdient veel meer aandacht,’ aldus Henk van Maanen. ‘Wij dragen de missie van Marianne Dijkshoorn een warm hart toe. We vinden dat alle Rotterdamse evenementen en locaties ook prettig moeten zijn voor mindervalide mensen. Daarom hebben wij organiserend Rotterdam vandaag uitgenodigd voor de lancering van dit boek én bieden we iedereen die komt het boek aan.’

Laat vraag en aanbod elkaar ontmoeten
Vraag en aanbod met betrekking tot dit onderwerp zijn nog niet in balans. De behoefte aan beter toegankelijke evenementen is er wel degelijk. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke ingrepen, maar ook om heldere informatieverstrekking. ‘Het is in Nederland niet goed geregeld, terwijl één op de acht Nederlanders een beperking heeft. Eén van de weinige locaties die serieus met toegankelijkheid bezig is, is de Van Nelle Fabriek,’ aldus Marianne Dijkshoorn.

Marianne Dijkshoorn is expert op het gebied van toegankelijkheid van evenementen. Ze is ook ervaringsdeskundige: ze is slecht ter been, organiseert regelmatig zakelijke evenementen én is gek op festivals. Met haar bedrijf Welkom Toegankelijkheid & Evenementen adviseert zij organisatoren en locaties. Ze geeft lezingen en doet toegankelijkheidsonderzoeken. Haar missie is dat iedere bezoeker op een evenement zich welkom voelt. Voor Dijkshoorn is haar missie geslaagd als toegankelijkheid niet meer uniek maar normaal is: als mensen met een beperking er niet meer van opkijken. 

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.