Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Freek en Hella de Jonge als museumstukken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
GRONINGEN - Freek en Hella de Jonge worden tentoongesteld. Het Groninger Museum presenteert vanaf zaterdag de 'real life exhibition' Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven. Het kunstenaarsechtpaar is er, volgens het museum ,,geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat", zes weken lang dagelijks van tien tot vijf te bewonderen.

,,Je had de performances van Marina Abramović in het Museum of Modern Art in New York en je hebt Frans Bauer, Dré Hazes en de familie Roelvink die hun privéleven etaleren. Wij gaan daar tussenin zitten", aldus Freek de Jonge. Hij ziet er niet tegenop. ,,We zijn gewend dat er naar ons gekeken wordt, ook als we zelf in een museum lopen of op straat." Zes weken is wel lang, erkent hij. ,,Misschien eindigen we wel net als Maarten van der Weijden en halen we het niet", grapt De Jonge.

,,Het wordt uitdagend, spannend. De uren dat we er zitten, zijn van tien tot vijf dichtgepleisterd", zegt Hella. Ze zijn er namelijk niet alleen zelf te zien, maar er is eveneens werk dat ze hebben gemaakt, fysiek en op video, en hebben verzameld. ,, Het museum kijkt soms raar tegen die stukken aan", aldus De Jonge, die zegt niet zo'n verschil tussen hoge en lage kunst te maken.

Bezoek
Ook worden er evenementen georganiseerd met en rond het stel en komen mensen uit de wereld van kunst en wetenschap, soms hele gezelschappen als Introdans en het Nederlands Operakoor. ,,Een aantal gasten zullen we rondleiden, gevolgd waarschijnlijk door een deel van het publiek", verwacht Freek. Onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Louise Fresco, Herman Pleij, Henk van Os, Wim Pijbes en Daan Roosegaarde komen op bezoek.

Hella de Jonge-Asser (Den Haag, 1949) studeerde aan de Rietveldacademie, ontwierp kostuums en decors voor de shows van Freek en werd intussen ook keramiste en beeldhouwster. Ze publiceerde de autobiografische boeken Los van de Wereld, Spring (2012) en Hartschade (2018) en maakte in 2014 de documentaire Verlies niet de moed over de oorlogsgeschiedenis van haar familie .

Freek de Jonge (Westernieland, 1944) drukte vanaf 1968 samen met Bram Vermeulen als Neerlands Hoop in Bange Dagen een nieuw stempel op het Nederlands cabaret. In 1980 ging Freek solo verder. Hij publiceerde enkele romans en speelde in films. Ook is hij actief in het onder de aandacht brengen van schade door aardbevingen in de provincie Groningen. ,,Er is ook een aardbevingsinstallatie op de tentoonstelling, die drie keer per dag werkt", kondigt De Jonge aan.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.