Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mauritshuis haalt kunst uit Britse landhuizen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Een Engelse familie dacht haar belasting te betalen door de overdracht aan de Britse erfgoedorganisatie National Trust van een schilderij van -waarschijnlijk- Govert Flinck. Bleek het een Rembrandt. Maar eens gegeven, blijft gegeven en de Trust leent het zelfportret, zijn enige Rembrandt, nu uit aan het Mauritshuis in Den Haag.

De Trust gaat bij wijze van uitzondering de boer op met een tentoonstelling van schilderijen uit eigen bezit, waaronder de in 2010 gekregen Rembrandt. Behalve het Holburne Museum in Bath profiteert alleen het Mauritshuis van deze zeldzame actie. Het is ook niet zo'n wonder dat Nederland in de prijzen valt, want het gaat om een verzameling van 22 Nederlandse meesters. Vanaf 11 oktober zijn ze aan de Hofvijver te zien

Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis, hielp de Trust met al zijn kennis en bij de selectie van de werken. De uitverkoren 22 hangen normaal verspreid over twaalf Engelse landhuizen, die soms met inhoud en al aan de Trust zijn toevertrouwd door eigenaren die hun nog altijd zo tot de verbeelding sprekende mansions en stately homes financieel niet meer aankonden.

Kunstverhuizing
De Trust accepteerde ze vaak om hun verzamelingen. Inmiddels heeft de Trust 13.500 schilderijen in beheer. Dat daaronder nogal wat Nederlandse meesters te vinden zijn, komt niet alleen door de voorkeuren van de landhuiseigenaren, maar ook doordat er tot de achttiende eeuw aan de andere kant van het Kanaal amper talent tot ontwikkeling kwam. Er werd dus onder meer bij ons besteld en met name koning Charles II nodigde ook buitenlandse kunstenaars uit. ,,We hebben jullie nodig", aldus de vorst van het land dat zich nu van de Europese Unie afscheidt.

Kunstenaars gaven gehoor, niet alleen om de vraag aldaar, maar soms ook om aan de concurrentie in de artistiek zo bloeiende Lage Landen te ontsnappen. Door de ontwikkelingen worden sommige schilders uit onze contreien toen en nu een beetje als Engels gezien, onder wie Antoon of Anthony van Dyck, Adriaen van Diest, de uit Nederlandse ouders in Duitsland geboren Peter Lely en vader en zoon Willem van de Velde.

De tentoonstelling zal verder werk behelzen van onder anderen Honthorst, Lievens, Hobbema, Ter Borch, De Hooch, Metsu en Steen. Ook is er een volgens Buvelot fenomenaal gezicht op Dordrecht bij van Albert Cuyp. In Groot-Brittannië is veel van hem te vinden. Het land leed enige tijds zelfs aan 'Cuyp-gekte'. ,,Als we ooit een Cuyp zouden kopen, zou het uit Engeland zijn", aldus Buvelot.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.