Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hilde schept op

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ in Huis van Hilde in Castricum laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het bereidden.
Vlees, vis, groente, fruit en lekkers van ver: het aanbod van etenswaren is vandaag de dag enorm. Dat was vroeger anders.

De tentoonstelling laat zien hoe eten in verschillende periodes werd verkregen, bereid en gegeten. Archeologische vondsten uit het depot van de provincie onthullen veel over die geschiedenis. Het menu van de prehistorische mens bijvoorbeeld, Romeinse eet- en tafelgewoonten en de invloed van handel en welvaart op ons menu.

Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed om mee te koken of eten in te bewaren.

Zoals een bakplaat uit 3000 voor Christus uit Opmeer, een Romeinse zeef uit Castricum, een ‘grape’ -typisch middeleeuwse kookpot-, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook zijn werktuigen te zien waarmee werd gejaagd of voedsel werd bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie bijvoorbeeld. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18de-eeuwse zoutschaal.

De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 21 mei 2018.

Dek de tafel
Wat op het menu stond veranderde met de tijd. Ook de handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17de eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook.

Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw.

Koekjes bakken in de voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie zijn er activiteiten om van te smullen. Kinderen kunnen koekjes bakken, een eetspeurtocht doen, naar het poppentheater of een workshop over eten. In het museumcafé is het ook genieten; je kunt er recepten krijgen zoals die van brandnetel-kraailooksoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe ‘vergeten soep’ en er staan proeverijen op het programma.

Adres Huis van Hilde: Westerplein 6, 1901 NA Castricum

Meer informatie
Lees meer informatie op de website van Huis van Hilde.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.