Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schilderijen worden levend in Loving Vincent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - In de film Loving Vincent,die donderdagavond in première gaat in het Van Gogh Museum in Amsterdam, komen schilderijen van de wereldberoemde kunstschilder tot leven. Loving Vincent is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Het is een nieuw filmgenre, zegt de Britse filmmaker Hugh Welchman.

Aan de film werkten 125 schilders in een animatiestudio in het Poolse Gdansk aan 130 reproducties van de beroemde schilderijen, zoals Gezicht op Parijs, De Oogst, Wilde Rozen en Het Gele Huis. Om deze kopieën in een lopend filmverhaal te verwerken zijn ze aangevuld met geschilderde scènes in de stijl die Vincent van Gogh (1853-1890) hanteerde in de laatste, uiterst productieve jaren van zijn leven in Frankrijk.

,,Zijn schilderijen zijn ongelooflijk ingewikkeld te reproduceren. Onze schilders kregen diep respect voor hem'', zegt regisseur en producent Welchman. ,,Het moeilijkste aan de film was het schrijven van het script, met respect voor de historie en waar we de beroemde schilderijen in konden verwerken'', vertelt de filmmaker. ,,Ten behoeve van het verhaal zijn sommige schilderijen geen natuurgetrouwe reproducties van het origineel. Het Gele Huis keert in de film bijvoorbeeld terug tijdens een nachtscène."

Fictie

De filmmakers veroorloofden zichzelf artistieke vrijheid en mixen historische feiten met fictie. Onderzoekers bij het Van Gogh Museum accepteren dat. ,,We zijn nauw bij de productie betrokken, maar we zijn geen politieagenten die optreden nu blijkt dat bijvoorbeeld het nachtcafé in de film net ergens anders is gesitueerd dan in werkelijkheid'', zegt senior onderzoeker Teio Meedendorp. ,,Vincent van Gogh schilderde overigens zelf ook niet natuurgetrouw en haalde dingen weg of veranderde een perspectief als hem dat beter uitkwam."

Loving Vincent verschilt van gewone animatiefilms. Welchman: ,,Er waren geen animators te vinden die de stijl van Van Gogh beheersten. Dus zijn we op zoek gegaan naar kunstschilders die we in 200 uur hebben geschoold in animatietechnieken en de stijl van Van Gogh. We zijn begonnen met twintig kunstschilders. Meer geld hadden we in het begin niet. Pas toen de deadline naderde kregen we financieel meer armslag en kwam er ruimte om meer schilders aan te trekken. Het vinden van financiers was in het begin erg moeilijk. Ze waren sceptisch en animatieprofessionals dachten dat het ons wel tien jaar zou kosten om de film te maken."

Loving Vincent draait vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen. Een selectie van zeventig reproducties uit de film worden vanaf 14 oktober tentoongesteld in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.