Vernieuwing kindermenu nodig
Ouders die de kinderen meenemen als ze uit eten gaan hebben moeite om gezonde en gevarieerde kindermenu’s te vinden in de horeca. Maar liefst twee op de drie ouders zegt deze menu’s niet te kunnen vinden.
Wat krijgen de kleintjes eigenlijk te eten in de Nederlandse restaurants? Voornamelijk het Mickey Mouse-menu met kroketten, frikandellen en patat-met-appelmoes. Maar het is de vraag of dat anno 2011 nog wel zo gewenst is.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat kinderen te weinig groente en fruit binnen krijgen en uit een onderzoek van het Kenniscentrum Overgewicht is gebleken dat één op de zes kinderen in Nederland aan overgewicht lijdt. De consumentenbond heeft de kindermenu’s van Nederlandse restaurants bekeken. De conclusie luidt dat veruit de meeste restaurants niets anders dan patat-met-appelmoes serveren. De consumentenbond roept daarom de horeca op een steentje bij te dragen aan een gezond eetpatroon van kinderen.
Het bedrijfschap Horeca en Catering vroeg zich af: “Wordt het tijd voor een nieuw kindermenu?”
Groentefriet
“Ja daar is het zeker tijd voor!” zegt Sander van Dongen van restaurant Praq in Amsterdam. Hij won in 2009 de wedstrijd ‘Het lekkerste kindermenu van Nederland’. “Ik maak frietjes van groenten zoals bietjes, wortel en knolselderij met een tomatendipje. Een kippenpootje laat ik er bijvoorbeeld uitzien als een lolly. Zo associëren de kinderen het met lekkernijen en krijgen ze toch genoeg vitamines binnen.”
Speels
“Je moet het er leuk en aantrekkelijk uit laten zien!” zegt de kok van restaurant de Lindenhoeve in Sluis. Hier hebben ze een speeltuin waar kinderen leuk kunnen spelen (lees: hun dagelijkse portie beweging krijgen) “waarna ze kunnen genieten van de vrolijke gerechten die de kok sierlijk opmaakt met verse ingrediënten om het voor het oog aantrekkelijk voor kinderen te maken, een gezichtje van groenten bijvoorbeeld!” vertelt de enthousiaste gastvrouw aan de telefoon.
Gezond en lekker
“Allebei kan ook!” zegt men bij restaurant Rendez Vous in Mijdrecht. Hier serveren ze naast de patat-met-appelmoes varianten ook gezonde kindergerechten met ingrediënten als zalm, risotto, boontjes, paddenstoelen en andere groenten. “We hebben ouders gevraagd wat ze graag als gezonde kindergerechten willen zien, op basis hiervan hebben we de kinderkaart samengesteld. Er staat een combinatie van gezonde gerechten en de minder gezonde snacks op”
Voedingscentrum
“Er zou inderdaad wat meer aandacht besteed moeten worden aan de kwaliteit van kindergerechten.” vertelt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. “Wij adviseren voor kinderen als avondmaaltijd 150 gram groente, 80 gram vlees, vis of vervangers en 150 gram aardappelen of een ander zetmeelproduct. En wat de gezondheid van de kinderen betreft: dan moeten die aardappelen en dat vlees natuurlijk niet gefrituurd worden.”
© Nationale Horecagids