Varkensvlees sterk vermagerd
(Novum) – Varkensvlees is in twintig jaar tijd veel magerder geworden. De voedingskundige kwaliteit van het vet dat in vlees zit is tegelijkertijd verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Consumenten zouden steeds magerder vlees willen. Toch is niet iedereen enthousiast over de verandering.
Fokkerijen doen er alles aan om het vetpercentage bij dieren zo laag mogelijk te houden. “Veel fokkerijen gebruiken voeding waar veel plantaardige stoffen in zitten. Daardoor maken varkens en koeien veel minder vet aan”, aldus een woordvoerder van het PVV.
Ook is de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten veranderd, ten gunste van de onverzadigde vetten. “Het gehalte verzadigde vetten kan beperkt worden door het dier te slachten als het op een bepaald gewicht zit.”
Varkensvlees is het meest vermagerd. Varkens hebben nu twintig procent minder vet dan twintig jaar geleden, blijkt uit een voedingswaardeonderzoek van TNO. Bij rundvlees zijn geen grote veranderingen van het vetgehalte zichtbaar. Wel is ook bij runderen het percentage onverzadigde vetzuren met zes procent gestegen.
Volgens Marc Wunderik, chef-kok van vleesrestaurant Pompstation in Amsterdam, smaakt het vlees een stuk minder als er weinig vet aan zit. “Wij bestellen vlees dat nog lang moet rusten en waar veel vet aan zit. Daardoor komt de smaak veel beter uit. Vlees met veel vet smaakt een stuk beter dan een mager lapje”, aldus de chef-kok.