Nieuwe culinaire topopleidingen bij Zadkine
Met de installatie van de Raad van Advies voor Zadkine Centrum, afdeling Horeca, in januari 2011 sluit Zadkine haar opleidingen nog beter aan op het toekomstige werkveld van de student. Als een van de eerste resultaten start Zadkine in september met een serie nieuwe topopleidingen in het culinaire werkveld van restaurant, keuken en banketbakkerij.
Per september aanstaande start Zadkine met drie nieuwe eenjarige opleidingen, te weten Gastronoom-Sommelier, Gespecialiseerd kok en Patissier. Deze drie vakopleidingen worden gegeven in een samenlopende lijn, waarin vakoverstijgend te werk wordt gegaan. Er wordt nog eens extra kwaliteit aan de opleidingen toegevoegd door gastlessen van professionals uit het bedrijfsleven.
Specialiseren
Na het afronden van een van deze eenjarige trajecten kan de student er vervolgens voor kiezen om zich verder te specialiseren op het leidinggevende vlak. Zodoende biedt Zadkine vanaf schooljaar 2012-2013 de nieuwe opleidingen Leidinggevende bediening, keuken of ambachtelijke bakkerij. Ook hier worden lessen zo veel mogelijk gezamenlijk gegeven zodat de student nog breder wordt opgeleid en er meer begrip en respect komt tussen de betrokken branches.
Unieke serie
Een dergelijke serie topopleidingen in het culinaire werkveld wordt in Nederland nog niet aangeboden. De opleiding Gastronoom-Sommelier is volgens Topchef-kok Erik van Loo hard nodig: “Gezamenlijk ervoor zorgen dat de kwaliteit in de bediening op een hoger niveau komt in Nederland zie ik als een van de grotere uitdagingen. Kijk naar landen in Azië, hier wordt je met je naam aangesproken als je een restaurant binnenkomt. Dat persoonlijke zorgt ervoor dat je je als gast op je gemak voelt. Empathie en het naleven van etiquette zouden een standaard onderdeel van de opleiding moet worden”.
Raad van Advies
De Raad van Advies gaat gevraagd en ongevraagd advies geven op kwaliteit, inhoud en algemene vormgeving van het horecavakonderwijs van Zadkine. De samenstelling van de Raad van Advies heeft een regionale samenstelling maar met een landelijke uitstraling. Topchef-koks Erik van Loo en Mario Ridder bijten de spits af in de benoeming tot deze Raad van Advies.