Gans op het menu
De coalitie Ganzen pleit voor het terugbrengen, o.a. via afschot, van het aantal zomerganzen in Nederland. Grote aantallen ganzen komen daardoor op de markt en dreigen weggegooid te worden. Ze kunnen echter een goede culinaire bestemming krijgen. CLM heeft een proeverij georganiseerd waaruit blijkt dat vlees van wilde gans bijzonder lekker is.
Er zijn teveel zomerganzen in Nederland en ze veroorzaken schade aan de landbouw en aan natuur- en recreatiegebieden. Ze vormen tevens een gevaar voor de vliegveiligheid met name rond Schiphol. De coalitie Ganzen pleit voor het substantieel verminderen van het aantal zomerganzen.
Dat zal de markt voor ganzen, met ca. 200.000 geschoten ganzen per jaar, niet kunnen verwerken.
Het gevolg zal zijn dat veel ganzen worden weggegooid, wat nu al op beperkte schaal gebeurt. Dat is pure voedselverspilling, want wilde gans is exquise natuurvlees.
Om de afzetketen van wilde gans te versterken, heeft CLM op 2 mei een proeverij georganiseerd in het House of Food in Zaandam.Op de proeverij presenteerden gerenommeerde koks hun ganzengerechten aan een kritisch gezelschap van 70 mensen: koks, groothandels, poeliers, cateraars, jagers, natuurbeheerders, foodies en vele andere betrokkenen uit de duurzame voedselwereld. Van paté, rillette, carpaccio, rosbief, gedroogde ganzenborst, pastrami, ganzennekworstjes tot saucijzenbroodjes van wilde gans kwamen op het bord.
Wilde gans goed klaarmaken moet je leren, maar als je weet hoe het moet, zijn de resultaten voortreffelijk. Daar waren alle deelnemers van de proeverij het roerend over eens.