13 januari 2012 om 16:01
< 1 min lezen

Relatie gevonden tussen verwerkt vlees en alvleesklierkanker

STOCKHOLM – Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van een broodje met gemiddeld 50 gram verwerkt vlees de kans op het ontwikkelen van alvleesklierkanker met 19 procent vergroot. Alvleesklierkanker is een van de meest agressieve vormen van kanker, zo meldt The Independent.

Deze bevinding bekrachtigt eerdere onderzoeksresultaten dat het eten van  verwerkt vlees, zoals ham, spek en worstjes, het ontstaan van darmgerelateerde kanker vergroot.

Wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden analyseerden elf studies over alvleesklierkanker. De resultaten toonden ook aan dat het dagelijks eten van gemiddeld 120 gram rood vlees het risico op deze kankervorm bij mannen met 29 procent verhoogt. Maar omdat die toename niet bij vrouwen te zien was wordt getwijfeld aan de robuustheid van de bevinding.

De relatie tussen verwerkt vlees en alvleesklierkanker is daarentegen wel “biologisch plausibel”, aldus de onderzoekers.

© Nationale Horecagids

Relevante artikelen

Alles van catering
    • Catering

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Catering

    Horeca groothandel: de beste leveranciers voor jouw horecabedrijf

    9 oktober 2025 om 14:26

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland