Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Darkstores niet meer welkom in Amsterdamse woonwijken

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Darkstores niet meer welkom in Amsterdamse woonwijken / Foto: Gorillas
De gemeente Amsterdam verwelkomt niet langer flitsbezorgers in de stad of woonwijken. Het is voor de darkstores van waaruit flitsbezorgers opereren nu alleen nog toegestaan om zich te vestigen op bedrijventerreinen buiten de stad. Daardoor moeten zo’n tien vestigingen in de stad verhuizen of sluiten. Dat meldt RTL Nieuws

Vorige week besloot de gemeente dat darkstores niet langer gewenst zijn in woonwijken van de hoofdstad. Het bestemmingsplan wordt gewijzigd waardoor flitsbezorgers zoals Flink, Getir en Gorillas moeten verhuizen.

Overlast door bevoorrading

Wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) geeft aan dat het besluit van de gemeente ervoor zorgt dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. Het was vorig jaar al aangekondigd dat de gemeente maatregelen wilde treffen tegen darkstores. Zo zou er te veel overlast worden veroorzaakt door de bevoorrading van de darkstores en het ophalen van boodschappen door koeriers.

Dat betekent dat meerdere darkstores eerder moeten verhuizen of sluiten. Een aantal flitsbezorgers was het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. Dat was zonder resultaat: de gemeente won tot nu toe elke rechtszaak.

Te veel impact

Flitsbezorgers zijn niet blij met het nieuws. Een woordvoerder van Getir stelde dat er een grote behoefte is aan flitsbezorging in Amsterdam. Zij noemen het ‘discriminatie’ dat andere bezorgdiensten zich wel in de binnenstad mogen vestigen maar flitsbezorgers niet.

Flink en Getir beloofden eerder al dat zij de openbare orde ‘meer aandacht’ zouden geven, net zoals het verder aanschroeven van de gedragsregels voor de bezorgers. Toch vindt de gemeente dat de flitsbezorgers te veel impact hebben op het woon- en leefklimaat in de woonwijken en verbant ze nu dus naar de industriegebieden.

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.