Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor het eerst in een jaar tijd stijgen de voedselprijzen wereldwijd

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Voor het eerst in een jaar tijd stijgen de voedselprijzen wereldwijd
De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in april voor het eerst in een jaar tijd gestegen. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. De stijging komt op een moment dat de ongebreidelde stijging van de kosten voor levensmiddelen in sommige landen juist wat begint af te koelen.

De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën steeg tussen maart en april met 0,6 procent tot 127,2 punten. Het indexcijfer van maart werd daarbij naar beneden bijgesteld tot 126,5 punten, van een eerder gemelde stand van 126,9 punten. In vergelijking met het recordniveau van maart vorig jaar liggen de prijzen nog altijd zo'n 20 procent lager. Kort na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 stegen de prijzen voor de belangrijkste basisgrondstoffen voor eten en drinken namelijk tot een recordhoogte.

De prijsstijging in april zou wel opnieuw de zorgen kunnen aanwakkeren over de voedselinflatie, die onlangs wat afkoelde in landen van Kenia tot Duitsland en Australië. De prijzen van voedingsproducten in de supermarkten blijven in veel regio's echter historisch hoog doordat winkeliers de hogere kosten voor energie, arbeid en transport doorberekenen aan klanten.

Graandeal

De prijsstijging in april was onder andere het gevolg van hogere prijzen voor suiker, vlees en rijst, die de prijsdalingen voor granen, zuivel en plantaardige olie compenseerden. Zo steeg de suikerprijsindex met 17,6 procent in april tot het hoogste niveau sinds oktober 2011. Volgens de FAO wordt de stijging van de suikerprijs veroorzaakt door zorgen over krappere voorraden in India en China, in combinatie met een lager dan verwachte productie in Thailand en de Europese Unie.

De ontwikkeling van de voedselprijzen zal vooral afhangen van de gesprekken over de verlenging van de zogeheten graandeal met Rusland, die de export vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee mogelijk maakt. De graandeal werd voor het eerst overeengekomen in juli 2022 en heeft de aanvoer van tarwe, maïs en zonnebloemolie uit het door oorlog verscheurde Oekraïne gestimuleerd. Rusland heeft echter gedreigd zich deze maand terug te trekken uit het akkoord als de problemen met betrekking tot zijn eigen graan- en kunstmesttransporten niet worden opgelost.

Door: ANP

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.