Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maximale boete voedselfraude fors omhoog

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - De boetes voor voedselfraude worden fors opgeschroefd. De maximumboete gaat omhoog van 4500 euro naar 78 duizend euro. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens een debat over voedselfraude.

De hoogte van de boete wordt hiermee gelijkgetrokken met de sanctie die kan worden opgelegd bij het plegen van een economisch delict. Die bedraagt ook maximaal 78 duizend euro. Schippers sprak van een 'hele forse verhoging'. Bovendien kan ook nog via bestuurlijke weg worden opgetreden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het sluiten van bedrijven.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zei dat via het strafrecht ook nog geld kan worden teruggevorderd, als blijkt dat dit met fraude is verdiend. "Dat moeten we zeker doen." De bewindsvrouw noemde de incidenten met het paardenvlees slecht voor het vertrouwen van de consument.

Tijdens het debat drongen vrijwel alle partijen aan op maatregelen. Aanleiding zijn de recente schandalen rond fraude met paardenvlees en biologische eieren. Zo bepleitte D66 een forse uitbreiding van het aantal controleurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Regeringspartij PvdA wil dat de informatie op de etiketten wordt uitgebreid.

Schippers antwoordde dat zij op zoek is naar geld om de geplande bezuiniging op de NVWA voor de komende jaren te kunnen te kunnen terugdraaien, voor zover die haar begroting raken. Bij de Voorjaarsnota hoopt de bewindsvrouw daarover meer informatie te kunnen geven. Als dit lukt, wil Schippers het geld inzetten voor het handhaven van het toezicht en de productveiligheid.

Schippers is samen met Dijksma verantwoordelijk voor de NVWA. De staatssecretaris zei dat het niet eenvoudig is om de capaciteit van de NVWA uit te breiden. "Ik heb niet het geld in de achterzak om extra controleurs aan te nemen."

De minister reageerde terughoudend op het voorstel om de etiketten aan te passen. Zij is nog niet overtuigd van de meerwaarde om ook de vermelding van de herkomst van de ingrediënten op etiketten te verplichten. De oorzaak van het paardenvleesschandaal is niet veroorzaakt omdat het land van herkomst niet op het etiket stond. "Daar is gewoon gefraudeerd." Schippers wil daarnaast eerst een onderzoek van de EU over de etiketten afwachten.

Dijksma toonde zich al eerder een voorstander van 'naming and shaming'. Er moet een lijst komen van mensen die in Europese landen zijn veroordeeld voor voedselfraude.

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.