Maximale boete voedselfraude fors omhoog
GRONINGEN (Novum) - De boetes voor voedselfraude worden fors opgeschroefd. De maximumboete gaat omhoog van 4500 euro naar 78 duizend euro. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens een debat over voedselfraude.
De hoogte van de boete wordt hiermee gelijkgetrokken met de sanctie die kan worden opgelegd bij het plegen van een economisch delict. Die bedraagt ook maximaal 78 duizend euro. Schippers sprak van een 'hele forse verhoging'. Bovendien kan ook nog via bestuurlijke weg worden opgetreden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het sluiten van bedrijven.
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zei dat via het strafrecht ook nog geld kan worden teruggevorderd, als blijkt dat dit met fraude is verdiend. "Dat moeten we zeker doen." De bewindsvrouw noemde de incidenten met het paardenvlees slecht voor het vertrouwen van de consument.
Tijdens het debat drongen vrijwel alle partijen aan op maatregelen. Aanleiding zijn de recente schandalen rond fraude met paardenvlees en biologische eieren. Zo bepleitte D66 een forse uitbreiding van het aantal controleurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Regeringspartij PvdA wil dat de informatie op de etiketten wordt uitgebreid.
Schippers antwoordde dat zij op zoek is naar geld om de geplande bezuiniging op de NVWA voor de komende jaren te kunnen te kunnen terugdraaien, voor zover die haar begroting raken. Bij de Voorjaarsnota hoopt de bewindsvrouw daarover meer informatie te kunnen geven. Als dit lukt, wil Schippers het geld inzetten voor het handhaven van het toezicht en de productveiligheid.
Schippers is samen met Dijksma verantwoordelijk voor de NVWA. De staatssecretaris zei dat het niet eenvoudig is om de capaciteit van de NVWA uit te breiden. "Ik heb niet het geld in de achterzak om extra controleurs aan te nemen."
De minister reageerde terughoudend op het voorstel om de etiketten aan te passen. Zij is nog niet overtuigd van de meerwaarde om ook de vermelding van de herkomst van de ingrediënten op etiketten te verplichten. De oorzaak van het paardenvleesschandaal is niet veroorzaakt omdat het land van herkomst niet op het etiket stond. "Daar is gewoon gefraudeerd." Schippers wil daarnaast eerst een onderzoek van de EU over de etiketten afwachten.
Dijksma toonde zich al eerder een voorstander van 'naming and shaming'. Er moet een lijst komen van mensen die in Europese landen zijn veroordeeld voor voedselfraude.