Toch geen salmonella in Nederlandse oesters
GRONINGEN (Novum) - In een partij oesters uit Nederland blijkt toch geen salmonella te zitten. Donderdag sloeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alarm omdat oesters van Prins en Dingemanse uit Yerseke besmet zouden zijn. Naar nu blijkt was dat een administratieve fout, zegt een woordvoerder van de NVWA dinsdag.
Prins en Dingemanse is niet blij met de gang van zaken en overlegt dinsdag met de NVWA hoe kan worden voorkomen dat het bedrijf opnieuw valselijk wordt beschuldigd. De NVWA had andere EU-lidstaten donderdag via een intern systeem gewaarschuwd voor een besmetting, maar zette de naam van het bedrijf niet op haar website.
Het Belgisch Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zette de naam van Prins en Dingemanse daarna wel op haar website. De afnemers van het bedrijf werden vrijdag benaderd om de oesters terug te halen, maar negentig procent had de producten al verkocht.
De NVWA heeft de melding op het interne systeem ingetrokken, maar is volgens de woordvoerder niet van plan een rectificatie op haar website te plaatsen. "Wij rectificeren alleen op de kanalen waar wij fouten hebben gemaakt."
Op de website van de FAVV staat dinsdagochtend nog altijd dat de oesters van het bedrijf besmet zijn. Een woordvoerder reageert verrast dat de NVWA de melding heeft ingetrokken. "Dit is het eerste wat ik daarvan hoor. Ik zal het straks natrekken."
De NVWA heeft maandag excuses aangeboden aan Prins en Dingemanse. Het Zeeuwse bedrijf heeft zijn klanten inmiddels geïnformeerd. Een woordvoerder vindt het te vroeg om te zeggen of er een schadevergoeding wordt geëist. Wel wordt dinsdag gesproken over het plaatsen van een rectificatie.
Enkele weken geleden kwamen de NVWA en het bedrijf in botsing over het terugroepen van een lading mosselen. De NVWA vond dat het bedrijf mosselen moest terugroepen nadat bewoners van een Belgisch verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen uit hetzelfde gebied in Ierland.
Prins en Dingemanse wees erop dat de laatste lading uit dat gebied al enige tijd binnen was en door meerdere veiligheidscontroles was gekomen. Terugroepen vond het bedrijf daarom niet nodig, maar onder druk van de NVWA gebeurde dat uiteindelijk toch. Alle mosselen waren toen al opgegeten, volgens het bedrijf zonder dat er iemand ziek van werd.
Op de vraag of de samenwerking met de NVWA wel optimaal is, zegt de woordvoerder dat het duidelijk mag zijn dat er iets niet in orde is. De woordvoerder van de NVWA zegt dat de administratieve fout geen enkel verband heeft met de eerdere botsing.