Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toch geen salmonella in Nederlandse oesters

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - In een partij oesters uit Nederland blijkt toch geen salmonella te zitten. Donderdag sloeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alarm omdat oesters van Prins en Dingemanse uit Yerseke besmet zouden zijn. Naar nu blijkt was dat een administratieve fout, zegt een woordvoerder van de NVWA dinsdag.

Prins en Dingemanse is niet blij met de gang van zaken en overlegt dinsdag met de NVWA hoe kan worden voorkomen dat het bedrijf opnieuw valselijk wordt beschuldigd. De NVWA had andere EU-lidstaten donderdag via een intern systeem gewaarschuwd voor een besmetting, maar zette de naam van het bedrijf niet op haar website.

Het Belgisch Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zette de naam van Prins en Dingemanse daarna wel op haar website. De afnemers van het bedrijf werden vrijdag benaderd om de oesters terug te halen, maar negentig procent had de producten al verkocht.

De NVWA heeft de melding op het interne systeem ingetrokken, maar is volgens de woordvoerder niet van plan een rectificatie op haar website te plaatsen. "Wij rectificeren alleen op de kanalen waar wij fouten hebben gemaakt."

Op de website van de FAVV staat dinsdagochtend nog altijd dat de oesters van het bedrijf besmet zijn. Een woordvoerder reageert verrast dat de NVWA de melding heeft ingetrokken. "Dit is het eerste wat ik daarvan hoor. Ik zal het straks natrekken."

De NVWA heeft maandag excuses aangeboden aan Prins en Dingemanse. Het Zeeuwse bedrijf heeft zijn klanten inmiddels geïnformeerd. Een woordvoerder vindt het te vroeg om te zeggen of er een schadevergoeding wordt geëist. Wel wordt dinsdag gesproken over het plaatsen van een rectificatie.

Enkele weken geleden kwamen de NVWA en het bedrijf in botsing over het terugroepen van een lading mosselen. De NVWA vond dat het bedrijf mosselen moest terugroepen nadat bewoners van een Belgisch verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen uit hetzelfde gebied in Ierland.

Prins en Dingemanse wees erop dat de laatste lading uit dat gebied al enige tijd binnen was en door meerdere veiligheidscontroles was gekomen. Terugroepen vond het bedrijf daarom niet nodig, maar onder druk van de NVWA gebeurde dat uiteindelijk toch. Alle mosselen waren toen al opgegeten, volgens het bedrijf zonder dat er iemand ziek van werd.

Op de vraag of de samenwerking met de NVWA wel optimaal is, zegt de woordvoerder dat het duidelijk mag zijn dat er iets niet in orde is. De woordvoerder van de NVWA zegt dat de administratieve fout geen enkel verband heeft met de eerdere botsing.

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.