Normal_5151

DEN HAAG (Novum) - Het aantal dieren dat een boer mag houden, moet worden beperkt. Wat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) betreft mag een boer maximaal vijfhonderd koeien, tweeduizend geiten, tienduizend varkens en 240 duizend kippen houden. Die aantallen noemt hij in een brief die hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Boeren zitten momenteel ver onder deze grenzen, maar extreme megastallen moeten zo worden voorkomen. Vorig jaar riep Bleker provincies nog op geen stallen toe te staan met meer dan 250 koeien. "Maar dat heeft niet het gewenste effect gehad", zegt een woordvoerder.

Bleker weet nog niet of hij de maximering wettelijk of in een convenant wil regelen. Daar gaat hij de komende maanden over praten met onder meer LTO Nederland, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vanaf woensdag debatteert de Tweede Kamer over megastallen.

Oud-minister van Milieu Hans Alders (PvdA), die op verzoek van Bleker een 'maatschappelijke dialoog' over megastallen leidde, heeft nooit aangeraden een plafond in te voeren. "Dit is iets waar Bleker zelf op uit is gekomen", legt de woordvoerder uit. "Grote bedrijven hebben ook voordelen, maar op deze manier voorkom je excessen."