Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Heineken ontloopt betaling dwangsom van 1 miljoen over statiegeld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Heineken ontloopt betaling dwangsom van 1 miljoen over statiegeld
Bierbrouwer Heineken ontloopt de betaling van een dwangsom van 1 miljoen euro van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het niet-tijdig naleven van de regels rond statiegeld op blikjes. Sinds 1 april zit statiegeld op blik en handhaaft de ILT hierop. Maar Heineken vulde toen nog steeds blikjes af voor op de Nederlandse markt zonder statiegeldlogo. Daarop legde de ILT begin april een last onder dwangsom op van maximaal 1 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van Heineken is na die aankondiging van de ILT gelijk de werkwijze aangepast om ook de Heineken-blikjes van een statiegeldlogo te voorzien. Eerder had het bedrijf dat al voor andere merken gedaan. "We zijn meteen in actie gekomen." De ILT heeft vervolgens meerdere inspecties gedaan bij brouwerijen van Heineken en bij die controles zijn geen overtredingen vastgesteld. Volgens de zegsman van Heineken hebben alle blikjes bier, bijvoorbeeld ook van merken als Amstel, Desperado's, Brand en Birra Moretti, die aan winkels geleverd worden nu een statiegeldlogo.

Een woordvoerster van de ILT zegt dat Heineken tot op heden geen dwangsom heeft verbeurd. "Met andere woorden: Heineken heeft zich aan de opgelegde last van de ILT gehouden." 

Blikjes zonder statiegeld

Overigens is het nog wel mogelijk dat er blikjes zonder statiegeld te vinden zijn in de schappen omdat winkels nog oude voorraden aan het wegwerken zijn. Om verspilling tegen te gaan is namelijk afgesproken dat winkels voorraden uit de periode voor statiegeld nog mogen verkopen.

Er zit 15 cent statiegeld op blik. Jaarlijks worden ongeveer 2,5 miljard blikjes bier, cola en andere dranken op de Nederlandse markt gebracht. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen. Door statiegeld moet veel minder zwerfafval op straat en in de natuur terechtkomen en blikjes en plastic flessen veel meer gerecycled worden. Ze kunnen onder meer worden ingeleverd bij supermarkten, maar ook op verschillende grote NS-stations.

Verwerking statiegeldblikjes

Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland, verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van het systeem, verloopt alles tot dusver naar verwachting. Wekelijks komen miljoenen blikjes binnen bij tel- en sorteercentra en die aantallen zullen volgens Gianotten nog gaan toenemen.

Door: ANP

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.

06 juni '23 (11:56)

Thuisbezorgd en Healthy Fridge starten samenwerking voor alternatief bedrijfskantines

Thuisbezorgd en Healthy Fridge denken dat de bedrijfscatering beter kan worden ingericht. Daarom starten zij een partnership om een alternatief te bieden voor traditionele bedrijfscatering. Voor veel bedrijven is het door hybride werken niet meer rendabel om een bemande kantine te hebben. Daarom biedt de bestelsite met de Healthy Fridge een onbemand alternatief die elk moment beschikbaar is. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (16:08)

Haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

05 juni '23 (14:45)

InstockMarket zet verder in op duurzaamheid met nieuw Food Rescue Center

InstockMarket schaalt verder op. De duurzame horecagroothandel opent de deuren van een nieuw Food Rescue Center. De burgemeester van Diemen, Erik Boog, knipte vorige week het lintje door om het bedrijf officieel te openen. Dat meldt InstockMarket.

02 juni '23 (13:13)

Runderkamp Catering weer aan de slag voor FC Volendam

Het vorige seizoen waren de werkzaamheden van Runderkamp Catering bij FC Volendam stopgezet. Het komende seizoen gaan zij deze samenwerking weer aan. Runderkamp gaat de volledige catering verzorgen in alle lounges van de voetbalclub, meldt FC Volendam.

01 juni '23 ( 9:38)

Motie aangenomen voor vlees in de provinciekantine Gelderland

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

01 juni '23 ( 9:06)

Investering van 1 miljoen in Mama’s Maaltijden voor samenwerking XXL Nutrition

Met de investering van 1 miljoen euro - de grootste investering van het televisieprogramma Dragon's Den - van Dragon Pieter Schoen is het mogelijk gemaakt voor Mama’s Maaltijden om een exclusieve samenwerking aan te gaan met XXL Nutrition, de marktleider in de Benelux als het gaat om sportsupplementen. Zo is Mama’s Maaltijden samen met XXL gestart met het merk Fitmeals. Fitmeals biedt gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijden voor sporters én mensen welke een gezonde leefstijl ambiëren. Een segment wat nog totaal niet goed werd bediend in de retail. Dit meldt Mama's Maaltijden.

31 mei '23 (10:17)

Eerste Dunkin’ drive-through opent langs A28

Wegrestaurant Hajé en Dunkin’ Donuts hebben in samenwerking met elkaar de eerste Dunkin’ drive-through geopend. Deze is sinds afgelopen weekend in gebruik. Het betreft de Hajé langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat meldt Frituurwereld.