Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heineken ontloopt betaling dwangsom van 1 miljoen over statiegeld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Heineken ontloopt betaling dwangsom van 1 miljoen over statiegeld
Bierbrouwer Heineken ontloopt de betaling van een dwangsom van 1 miljoen euro van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het niet-tijdig naleven van de regels rond statiegeld op blikjes. Sinds 1 april zit statiegeld op blik en handhaaft de ILT hierop. Maar Heineken vulde toen nog steeds blikjes af voor op de Nederlandse markt zonder statiegeldlogo. Daarop legde de ILT begin april een last onder dwangsom op van maximaal 1 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van Heineken is na die aankondiging van de ILT gelijk de werkwijze aangepast om ook de Heineken-blikjes van een statiegeldlogo te voorzien. Eerder had het bedrijf dat al voor andere merken gedaan. "We zijn meteen in actie gekomen." De ILT heeft vervolgens meerdere inspecties gedaan bij brouwerijen van Heineken en bij die controles zijn geen overtredingen vastgesteld. Volgens de zegsman van Heineken hebben alle blikjes bier, bijvoorbeeld ook van merken als Amstel, Desperado's, Brand en Birra Moretti, die aan winkels geleverd worden nu een statiegeldlogo.

Een woordvoerster van de ILT zegt dat Heineken tot op heden geen dwangsom heeft verbeurd. "Met andere woorden: Heineken heeft zich aan de opgelegde last van de ILT gehouden." 

Blikjes zonder statiegeld

Overigens is het nog wel mogelijk dat er blikjes zonder statiegeld te vinden zijn in de schappen omdat winkels nog oude voorraden aan het wegwerken zijn. Om verspilling tegen te gaan is namelijk afgesproken dat winkels voorraden uit de periode voor statiegeld nog mogen verkopen.

Er zit 15 cent statiegeld op blik. Jaarlijks worden ongeveer 2,5 miljard blikjes bier, cola en andere dranken op de Nederlandse markt gebracht. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen. Door statiegeld moet veel minder zwerfafval op straat en in de natuur terechtkomen en blikjes en plastic flessen veel meer gerecycled worden. Ze kunnen onder meer worden ingeleverd bij supermarkten, maar ook op verschillende grote NS-stations.

Verwerking statiegeldblikjes

Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland, verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van het systeem, verloopt alles tot dusver naar verwachting. Wekelijks komen miljoenen blikjes binnen bij tel- en sorteercentra en die aantallen zullen volgens Gianotten nog gaan toenemen.

Door: ANP

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.