Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schrappen dierlijke eiwitten kan milieukosten voor cateraars verlagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Schrappen dierlijke eiwitten kan milieukosten voor cateraars verlagen
Binnen de catering zorgt broodbeleg veruit voor de hoogste milieukosten. De voornaamste reden hiervan zijn dierlijke eiwitten. CE Delft deed onderzoek hiernaar bij cateraar Hutten en drie cateringlocaties. Een belangrijk aspect van het onderzoek was kijken naar het versnellen van verduurzaming, door het aanbod in het assortiment van bedrijfsrestaurants aan te passen. Zo blijkt uit hun onderzoek dat het afschaffen van dierlijke eiwitten de grootste impact heeft, meldt Foodclicks.

De bedrijfsrestaurants van WUR, accountorganisatie BDO en Zorgverzekeraars CZ Groep deden mee aan het onderzoek van CE Delft. Samen met cateraar Hutten werd gekeken naar de wijze waarop het cateringaanbod invloed heeft op het milieu en hoe deze verkleind kan worden. Hiervoor hebben zij de verkoopdata van Hutten als uitgangspunt genomen. Het onderzoek duurde een jaar.

Broodbeleg

De milieukosten van de drie bedrijfsrestaurants bedraagt ongeveer 18 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij is broodbeleg de grootste boosdoener. Dat komt doordat het assortiment voor een groot deel bestaat uit dierlijke producten zoals kaas en vlees. Opvallend is dat kaas voor evenveel milieukosten zorgt als vleeswaren. Daarom is het voor cateraars die hun milieu-impact willen verkleinen de kortste klap om een plantaardig assortiment aan te bieden. Naast broodbeleg zijn vis- en vleeswaren voor de lunch de op één na grootste vervuilers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het voornamelijk gaat om producten die in grote hoeveelheden worden geconsumeerd en dierlijke ingrediënten bevatten. Wanneer deze producten worden vervangen kan al een aanzienlijke verlaging van de milieu-impact opleveren.

Advies

Op basis van het onderzoek hebben de onderzoekers een lijst opgesteld met aanbevelingen. Daarin staat onder andere dat het aanbieden van plantaardige opties de beste keuze is. Ook kunnen de milieukosten worden gedrukt door producten aan te passen. Zo geven de onderzoekers als advies dat producten zoals filet americain goed kunnen worden verrijkt met plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (13:13)

Runderkamp Catering weer aan de slag voor FC Volendam

Het vorige seizoen waren de werkzaamheden van Runderkamp Catering bij FC Volendam stopgezet. Het komende seizoen gaan zij deze samenwerking weer aan. Runderkamp gaat de volledige catering verzorgen in alle lounges van de voetbalclub, meldt FC Volendam.

01 juni '23 ( 9:38)

Motie aangenomen voor vlees in de provinciekantine Gelderland

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

01 juni '23 ( 9:06)

Investering van 1 miljoen in Mama’s Maaltijden voor samenwerking XXL Nutrition

Met de investering van 1 miljoen euro - de grootste investering van het televisieprogramma Dragon's Den - van Dragon Pieter Schoen is het mogelijk gemaakt voor Mama’s Maaltijden om een exclusieve samenwerking aan te gaan met XXL Nutrition, de marktleider in de Benelux als het gaat om sportsupplementen. Zo is Mama’s Maaltijden samen met XXL gestart met het merk Fitmeals. Fitmeals biedt gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijden voor sporters én mensen welke een gezonde leefstijl ambiëren. Een segment wat nog totaal niet goed werd bediend in de retail. Dit meldt Mama's Maaltijden.

31 mei '23 (10:17)

Eerste Dunkin’ drive-through opent langs A28

Wegrestaurant Hajé en Dunkin’ Donuts hebben in samenwerking met elkaar de eerste Dunkin’ drive-through geopend. Deze is sinds afgelopen weekend in gebruik. Het betreft de Hajé langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat meldt Frituurwereld.

30 mei '23 (12:54)

Eerste circulaire stokerij Bad Batch start in Utrecht

Deze week werd de eerste circulaire distilleerderij Bad Batch in De Meern in Utrecht geopend. Hier wordt de nadruk gelegd op het destilleren van grondstoffen die anders weggegooid of verspild zouden worden. Dit wordt ook wel ‘Re-spirit’ genoemd. Ook wil de stokerij een broedplaats worden voor lokale stokers, meldt de CaféKrant.

26 mei '23 (12:18)

Appèl en Markies Catering met nieuw cateringconcept op vakbeurs

Op de Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer presenteren Appèl en Markies Catering hun nieuwe cateringconcept Goodish. Goodish staat voor vers, snel en met een goede smaak. Of zoals de cateringorganisaties zelf in de slogan zeggen: ‘vers, snel and a very goooood taste’. Dit meldt Markies Catering.

25 mei '23 (12:16)

PURA GO neemt ambachtelijke kwark van STUARK op in assortiment

Bedrijfscateraar PURA GO neemt de ambachtelijke kwark in een knijpzak van STUARK op in het assortiment. Deze eiwitrijke ambachtelijke kwark is straks te verkrijgen op werkplekken waar PURA GO cateringdiensten verleent. Dit meldt Foodclicks.

25 mei '23 ( 9:15)

Ruim 6.000 horecawerkgevers moeten definitieve berekening NOW aanvragen

 Voor de aanvraag van een definitieve berekening van de laatste twee NOW-perioden, hebben 6.087 horecawerkgevers nog ruim een week de tijd. Op 2 jun is de deadline voor de aanvraag hiervan. Horecaondernemers worden door het UWV op de deadline gewezen en krijgen hulp aangeboden. Dit meldt Foodclicks.

24 mei '23 (15:54)

Aboutaleb wil bierfiets verbieden in Rotterdam

Als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, verdwijnt de bierfiets binnenkort uit het Rotterdamse straatbeeld. Het college zal binnenkort een voorstel doen aan de gemeenteraad om het voertuig in de ban te doen.

24 mei '23 (13:27)

Binnenkort kun je (legaal) bier Westvleteren in Nederlandse slijterijen kopen

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren, van het gelijknamige trappistenbier, verkopen binnenkort hun bier via Nederlandse slijterijen. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. Daarmee wil de abdij de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.