Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schrappen dierlijke eiwitten kan milieukosten voor cateraars verlagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Schrappen dierlijke eiwitten kan milieukosten voor cateraars verlagen
Binnen de catering zorgt broodbeleg veruit voor de hoogste milieukosten. De voornaamste reden hiervan zijn dierlijke eiwitten. CE Delft deed onderzoek hiernaar bij cateraar Hutten en drie cateringlocaties. Een belangrijk aspect van het onderzoek was kijken naar het versnellen van verduurzaming, door het aanbod in het assortiment van bedrijfsrestaurants aan te passen. Zo blijkt uit hun onderzoek dat het afschaffen van dierlijke eiwitten de grootste impact heeft, meldt Foodclicks.

De bedrijfsrestaurants van WUR, accountorganisatie BDO en Zorgverzekeraars CZ Groep deden mee aan het onderzoek van CE Delft. Samen met cateraar Hutten werd gekeken naar de wijze waarop het cateringaanbod invloed heeft op het milieu en hoe deze verkleind kan worden. Hiervoor hebben zij de verkoopdata van Hutten als uitgangspunt genomen. Het onderzoek duurde een jaar.

Broodbeleg

De milieukosten van de drie bedrijfsrestaurants bedraagt ongeveer 18 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij is broodbeleg de grootste boosdoener. Dat komt doordat het assortiment voor een groot deel bestaat uit dierlijke producten zoals kaas en vlees. Opvallend is dat kaas voor evenveel milieukosten zorgt als vleeswaren. Daarom is het voor cateraars die hun milieu-impact willen verkleinen de kortste klap om een plantaardig assortiment aan te bieden. Naast broodbeleg zijn vis- en vleeswaren voor de lunch de op één na grootste vervuilers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het voornamelijk gaat om producten die in grote hoeveelheden worden geconsumeerd en dierlijke ingrediënten bevatten. Wanneer deze producten worden vervangen kan al een aanzienlijke verlaging van de milieu-impact opleveren.

Advies

Op basis van het onderzoek hebben de onderzoekers een lijst opgesteld met aanbevelingen. Daarin staat onder andere dat het aanbieden van plantaardige opties de beste keuze is. Ook kunnen de milieukosten worden gedrukt door producten aan te passen. Zo geven de onderzoekers als advies dat producten zoals filet americain goed kunnen worden verrijkt met plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.