Het Nieuwe Nassen maakt flinke groei in Rotterdam

Het Nieuwe Nassen is uitgegroeid tot een lokale beweging van voedsel ondernemers, natuur inclusieve boeren, Rotterdamse chefs en brancheorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de voedseltransitie in Rotterdam. Van meer plantaardig koken, lokale gerechten en ingrediënten uit de seizoenen tot het verminderen van voedselverspilling om de portemonnee te besparen. Dit jaar gaan zij door met de nieuwe hands-on programma voor de Rotterdamse horeca. Daar kunnen restaurants zich nu voor inschrijven, zo meldt Het Nieuwe Nassen.

Het Nieuwe Nassen geeft duurzame voedselondernemers en natuur inclusieve boeren een podium. Vorig jaar zijn acht restaurants uit Rotterdam aan de slag gegaan met Het Nieuwe Nassen. Zij hebben allemaal een gerecht op hun kaart aangepast of voedselverspilling teruggebracht. Zo gingen in mei het Nieuwe Café, Dudok Rotterdam, Dudok in het Park, RDM Kantine, Wilskracht Bar en Keuken, De Gele Kanarie, Bokaal en The Slaag aan de slag. Alle horecaondernemingen hebben tenminste één gerecht op hun kaart aangepast tot een duurzame variant.

Inmiddels is bij zes restaurants het gerecht nog te bestellen en is de helft van de lunchgerechten vegetarisch. Daarnaast is bij deze zaken bijna driekwart van de snacks vegetarisch en is 15 procent van de gerechten volledig plantaardig.

Groeiambities Het Nieuwe Nassen

Sinds kort is chef Pepijn Schmeink van LOKOL de nieuwe ambassadeur van Het Nieuwe Nassen. Hij was al eerder te gast bij een podcast van de organisatie, waar hij stelde hij droomt ‘dat plantaardig de norm is en dierlijk een luxe’. Hij gaf toen aan dat hij graag zijn kennis in wil zetten om zijn collega-chefs in Rotterdam te inspireren en op weg te helpen om nieuwe technieken en bereidingen te ontdekken.

Verspilling tegengaan

Afgelopen november zijn een aantal zaken, waaronder The Slaak, Hotel New York en Aloha, aan de slag gegaan om voedselverspilling te verminderen. Zo zijn er voedsel monitors geplaatst in de keukens van de restaurants, waarmee horecaondernemingen direct inzicht hebben in hun voedselafval. De eerste vier weken worden gebruikt voor een nulmeting, de data daarna wordt hiermee vergeleken. Zo verminderde Hotel New York de afvalberg van groente, vlees en vis al met 11 procent. Die gaan gestaag door dit jaar: zij zien een afvalreductie van bijna 25 procent vanaf het begin van het jaar.

Door: Nationale Horecagids