Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant
Eén van de welbekende problemen waar de horecasector op dit moment mee kampt is het personeelstekort. Dit wordt bijna overal in de sector gevoeld. Zo ook bij Junior Brandenburg, eigenaar van restaurant El Rey in Woerden. Hij is vastbesloten om de handdoek niet in de ring te gooien. Daarom veranderde hij zijn concept om in te spelen op deze ontwikkeling, meldt de Ondernemer.

Hij heeft alle stoelen en tafels uit het restaurant gehaald. Trots vertelt hij aan de Ondernemer dat het restaurant vanaf 12 maart alleen nog maar maaltijden bezorgd. De ondernemer blijft hierdoor wel doen wat hij wil, mensen blij maken met eten, maar kan ook zijn energiekosten naar beneden brengen en heeft hij ook nog eens minder personeel nodig.

Junior vertelt dat hij het niet jammer vindt dat het restaurant haar deuren sluit. Hij voegt daar wel aan toe dat het geen beslissing was die hij in één nacht heeft gemaakt. “El Rey is toch wel m’n kindje”, vertelt Brandenburg over zijn restaurant.

6.000 euro energiekosten

Het besef bij Junior dat er iets moest veranderen kwam in september. De aanleiding was de energierekening, die verhoogd werd naar 6.000 euro per maand. Daarnaast had hij de zaak minder vaak open als gevolg van het personeelstekort.

Nu het restaurant zich gaat richten op bezorging, is El Rey ook weer vaker geopend: vanaf volgende week gaat Junior zes dagen per week bezorgen. Volgens cijfers is hij niet de enige die deze stap maakt: de horecaondernemers in Woerden gaan zich steeds vaker richten op catering en bezorging. Waar er vorig jaar 46 bedrijven zijn die catering leveren, zijn dat er dit jaar al 62. Zo neemt het aantal nieuwe bezorgrestaurants in Woerden toe met meer dan 40 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 26 procent ligt.

Dark Kitchen

Om de doelen van Brandenburg te realiseren gaat hij verhuizen naar een nieuw pand op Middelland. Daar gaat hij koken vanuit een Dark Kitchen, die speciaal is ingericht op bezorging. Daardoor gaat de ondernemer drie keer zo weinig personeel nodig hebben dan een ‘normaal’ restaurant. Normaal gesproken gaat hij vaak langs een tafel moet gaan, nu kan hij simpelweg de telefoon opnemen en de bestelling bezorgen.

Naast personeelskosten bespaart de restauranteigenaar ook op energiekosten. Hij geeft aan dat hij uitgaat van een halvering van de energierekening. “Een restaurant moet je lekker warm maken voor je gasten, dat hoeft straks niet meer.”

Minder klantencontact

Tijdens de coronapandemie merkte Brandenburg dat bezorging een goedwerkend concept is. Veel mensen konden tijdens de pandemie niet naar buiten maar wilden wel lekker eten thuis. Zo ging bezorging in die periode ‘als een tierelier’. Hij denkt dat eten bestellen een blijvertje is.

Junior geeft wel aan dat hij het contact met zijn gasten mist. Doordat die niet meer bij hem langskomen ziet hij de gasten ook minder vaak. Toch heeft hij ook daar wat op verzonnen: regelmatig stapt de eigenaar van het restaurant op de fiets om maaltijden te bezorgen. “Mensen reageren vaak positief verrast dat ik het ben die aanbelt. Dat is natuurlijk leuk om te horen.” Zo kan hij toch op een enthousiaste en leuke manier het eten bij zijn klanten brengen. “Het enige nadeel is dat ik niet kan vragen hoe het heeft gesmaakt.” Maar die feedback kan hij ook terugzien in de recensies.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.