Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit Nijmeegse bedrijf levert wijn aan de koning

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dit Nijmeegse bedrijf levert wijn aan de koning
Wijnhandel De Bruijn in Nijmegen levert al meer dan 250 jaar wijn aan de horeca en aan particulieren. Ze hebben daarentegen een speciale klant. Als hofleverancier leveren zij namelijk ook wijn aan ons koningshuis. Dit meldt Omroep Gelderland.

Eric de Bruijn is de eigenaar van het bedrijf. Hij is enorm trots dat hij zichzelf hofleverancier mag noemen. De ondernemer geeft aan dat zij al zestig jaar adviseren over de voorraad in de kelders van Noordeinde. Hij mag niet vertellen wat de smaak van de koning is. Daarentegen kan hij wel verklappen dat de wijnhandel hem biologische wijnen levert.

Begin in 1772

Het bedrijf bestaat al een tijd, iets meer dan 250 jaar. Destijds importeerde Stephan Petrus de Bruijn de wijn vanuit Frankrijk. Er waren toen nog geen motoren, dus vertrok Stephan op zijn trekschuit om de wijn in vaten mee terug naar Nederland te nemen. Toentertijd was zijn handel in Brabant gevestigd, waar hij de wijn in eigen huis bottelde.

Na 100 jaar verhuisde het bedrijf naar Nijmegen, waar het nu nog steeds is gevestigd. Vanaf 1924 vindt het haar definitieve plek aan de Bijleveldsingel. De statige villa waarin de winkel is gevestigd staat er nog steeds. Deze is door Arnold de Bruijn laten bouwen. Op een gegeven moment is De Bruijn gestopt met het zelf bottelen van de wijn. Sinds 1995 wordt die niet meer gedaan. Ondertussen is de zevende generatie aan het roer met in totaal 16 werknemers.

Mini-museum

Eric vertelt over het pand in Nijmegen dat er vroeger onder het huis een kelder met fusten stond. Daar rijpte de wijnen zodat die later gebotteld konden worden. Nu is het Eric zijn mini-museumpje. De wijnen die De Bruijn verkoopt komen allemaal uit Europa, op een Californische wijn na. Deze keuze heeft met duurzaamheid te maken: jaarlijks verkoopt het bedrijf ongeveer een half miljoen flessen wijn.

Drempels

Het bedrijf heeft in zijn 250-jarige bestaan een hoop te verduren gekregen. De oorlog in Oekraïne op dit moment zorgt ervoor dat de prijzen van de wijnflessen hoger zijn. Eric verklaart dit door aan te geven dat Oekraïne veel wijnflessen produceert. Daarom zijn die nu flink duurder geworden.

Daarentegen hebben sommige dieptepunten ook hoogtepunten met zich meegebracht. De coronapandemie was voor De Bruijn geen slechte periode. “We hebben het erg goed gehad in de coronajaren”, vertelt Eric. “Veel mensen gingen uitgebreider eten thuis omdat zij dit niet buitenshuis konden doen. Dan koop je ook een net wat beter flesje.”

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.