Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit Nijmeegse bedrijf levert wijn aan de koning

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Dit Nijmeegse bedrijf levert wijn aan de koning
Wijnhandel De Bruijn in Nijmegen levert al meer dan 250 jaar wijn aan de horeca en aan particulieren. Ze hebben daarentegen een speciale klant. Als hofleverancier leveren zij namelijk ook wijn aan ons koningshuis. Dit meldt Omroep Gelderland.

Eric de Bruijn is de eigenaar van het bedrijf. Hij is enorm trots dat hij zichzelf hofleverancier mag noemen. De ondernemer geeft aan dat zij al zestig jaar adviseren over de voorraad in de kelders van Noordeinde. Hij mag niet vertellen wat de smaak van de koning is. Daarentegen kan hij wel verklappen dat de wijnhandel hem biologische wijnen levert.

Begin in 1772

Het bedrijf bestaat al een tijd, iets meer dan 250 jaar. Destijds importeerde Stephan Petrus de Bruijn de wijn vanuit Frankrijk. Er waren toen nog geen motoren, dus vertrok Stephan op zijn trekschuit om de wijn in vaten mee terug naar Nederland te nemen. Toentertijd was zijn handel in Brabant gevestigd, waar hij de wijn in eigen huis bottelde.

Na 100 jaar verhuisde het bedrijf naar Nijmegen, waar het nu nog steeds is gevestigd. Vanaf 1924 vindt het haar definitieve plek aan de Bijleveldsingel. De statige villa waarin de winkel is gevestigd staat er nog steeds. Deze is door Arnold de Bruijn laten bouwen. Op een gegeven moment is De Bruijn gestopt met het zelf bottelen van de wijn. Sinds 1995 wordt die niet meer gedaan. Ondertussen is de zevende generatie aan het roer met in totaal 16 werknemers.

Mini-museum

Eric vertelt over het pand in Nijmegen dat er vroeger onder het huis een kelder met fusten stond. Daar rijpte de wijnen zodat die later gebotteld konden worden. Nu is het Eric zijn mini-museumpje. De wijnen die De Bruijn verkoopt komen allemaal uit Europa, op een Californische wijn na. Deze keuze heeft met duurzaamheid te maken: jaarlijks verkoopt het bedrijf ongeveer een half miljoen flessen wijn.

Drempels

Het bedrijf heeft in zijn 250-jarige bestaan een hoop te verduren gekregen. De oorlog in Oekraïne op dit moment zorgt ervoor dat de prijzen van de wijnflessen hoger zijn. Eric verklaart dit door aan te geven dat Oekraïne veel wijnflessen produceert. Daarom zijn die nu flink duurder geworden.

Daarentegen hebben sommige dieptepunten ook hoogtepunten met zich meegebracht. De coronapandemie was voor De Bruijn geen slechte periode. “We hebben het erg goed gehad in de coronajaren”, vertelt Eric. “Veel mensen gingen uitgebreider eten thuis omdat zij dit niet buitenshuis konden doen. Dan koop je ook een net wat beter flesje.”

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.

06 juni '23 (11:56)

Thuisbezorgd en Healthy Fridge starten samenwerking voor alternatief bedrijfskantines

Thuisbezorgd en Healthy Fridge denken dat de bedrijfscatering beter kan worden ingericht. Daarom starten zij een partnership om een alternatief te bieden voor traditionele bedrijfscatering. Voor veel bedrijven is het door hybride werken niet meer rendabel om een bemande kantine te hebben. Daarom biedt de bestelsite met de Healthy Fridge een onbemand alternatief die elk moment beschikbaar is. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (16:08)

Haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

05 juni '23 (14:45)

InstockMarket zet verder in op duurzaamheid met nieuw Food Rescue Center

InstockMarket schaalt verder op. De duurzame horecagroothandel opent de deuren van een nieuw Food Rescue Center. De burgemeester van Diemen, Erik Boog, knipte vorige week het lintje door om het bedrijf officieel te openen. Dat meldt InstockMarket.

02 juni '23 (13:13)

Runderkamp Catering weer aan de slag voor FC Volendam

Het vorige seizoen waren de werkzaamheden van Runderkamp Catering bij FC Volendam stopgezet. Het komende seizoen gaan zij deze samenwerking weer aan. Runderkamp gaat de volledige catering verzorgen in alle lounges van de voetbalclub, meldt FC Volendam.

01 juni '23 ( 9:38)

Motie aangenomen voor vlees in de provinciekantine Gelderland

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

01 juni '23 ( 9:06)

Investering van 1 miljoen in Mama’s Maaltijden voor samenwerking XXL Nutrition

Met de investering van 1 miljoen euro - de grootste investering van het televisieprogramma Dragon's Den - van Dragon Pieter Schoen is het mogelijk gemaakt voor Mama’s Maaltijden om een exclusieve samenwerking aan te gaan met XXL Nutrition, de marktleider in de Benelux als het gaat om sportsupplementen. Zo is Mama’s Maaltijden samen met XXL gestart met het merk Fitmeals. Fitmeals biedt gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijden voor sporters én mensen welke een gezonde leefstijl ambiëren. Een segment wat nog totaal niet goed werd bediend in de retail. Dit meldt Mama's Maaltijden.

31 mei '23 (10:17)

Eerste Dunkin’ drive-through opent langs A28

Wegrestaurant Hajé en Dunkin’ Donuts hebben in samenwerking met elkaar de eerste Dunkin’ drive-through geopend. Deze is sinds afgelopen weekend in gebruik. Het betreft de Hajé langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat meldt Frituurwereld.