Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schouten Europe en Grassa gaan zich samen richten op vleesvervangers van graseiwit

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Schouten Europe en Grassa gaan zich samen richten op vleesvervangers van graseiwit
De twee bedrijven vragen zich af wat de mogelijkheden zijn voor het produceren van vleesopvolgers met eiwitten uit gras. Dat is de reden waarom het Brabantse Schouten Europe en Limburgse Grassa een samenwerking gaan starten. Vaak worden soja-eiwitten gebruikt voor het produceren van vleesvervangers. Graseiwit kan een geschikt alternatief zijn hiervoor. Dat is wat de twee bedrijven de komende jaren gaan onderzoeken, zo meldt Schouten op hun website.

Rieks Smook, de directeur van Grassa in Afferden, denkt dat graseiwit een grote potentie heeft: “Gras brengt 2,5x meer eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid is ook veel groter.” Beide bedrijven zijn het eens dat het een goed alternatief kan zijn. Die geven aan dat graseiwit van hoogwaardige kwaliteit is, lokaal kan worden verbouwd en een schaalbaar product is. Een ander bijkomend voordeel dat zij noemen is dat de CO2-voetafdruk een stuk lager kan liggen dan die van andere eiwitbronnen.

Vermindering stikstofuitstoot

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. De overige zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, zegt Smook.

Naast een hogere opbrengst van eiwitten op dezelfde grond, wordt ook het stikstofprobleem aangepakt bij de bron. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras stoten koeien minder stikstof uit.

Eiwittransitie

De term eiwittransitie slaat op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, zegt Henk Schouten van Schouten Europe.

Hij vervolgt: “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant. Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in ons aanbod. Daarom is het partnership met Grassa een mooie stap voor het bedrijf. Wij gaan de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van deze eiwitbron onderzoeken.”

Smook is ook erg te spreken over de samenwerking met Schouten Europe. Hij geeft aan dat zij al partnerships hebben binnen de diervoedselsector en dat zij ‘heel blij’ zijn dat ze Schouten als exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van eiwitten uit gras voor humane voeding.

Novel food

Wanneer nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden geïntroduceerd, worden die eerst op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, de EFSA. De producten komen pas op de markt zodra de EFSA deze heeft goedgekeurd. Graseiwit valt ook in deze categorie. De twee bedrijven verwachten dat zij groen licht krijgen voor hun onderzoek naar de toepassing hiervan in humane voeding. Daarom zijn beide al druk bezig met het voorbereiden van en investeren in onderzoek en productontwikkeling.

Door: Nationale Horecagids

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.