Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schouten Europe en Grassa gaan zich samen richten op vleesvervangers van graseiwit

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Schouten Europe en Grassa gaan zich samen richten op vleesvervangers van graseiwit
De twee bedrijven vragen zich af wat de mogelijkheden zijn voor het produceren van vleesopvolgers met eiwitten uit gras. Dat is de reden waarom het Brabantse Schouten Europe en Limburgse Grassa een samenwerking gaan starten. Vaak worden soja-eiwitten gebruikt voor het produceren van vleesvervangers. Graseiwit kan een geschikt alternatief zijn hiervoor. Dat is wat de twee bedrijven de komende jaren gaan onderzoeken, zo meldt Schouten op hun website.

Rieks Smook, de directeur van Grassa in Afferden, denkt dat graseiwit een grote potentie heeft: “Gras brengt 2,5x meer eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid is ook veel groter.” Beide bedrijven zijn het eens dat het een goed alternatief kan zijn. Die geven aan dat graseiwit van hoogwaardige kwaliteit is, lokaal kan worden verbouwd en een schaalbaar product is. Een ander bijkomend voordeel dat zij noemen is dat de CO2-voetafdruk een stuk lager kan liggen dan die van andere eiwitbronnen.

Vermindering stikstofuitstoot

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. De overige zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, zegt Smook.

Naast een hogere opbrengst van eiwitten op dezelfde grond, wordt ook het stikstofprobleem aangepakt bij de bron. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras stoten koeien minder stikstof uit.

Eiwittransitie

De term eiwittransitie slaat op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, zegt Henk Schouten van Schouten Europe.

Hij vervolgt: “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant. Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in ons aanbod. Daarom is het partnership met Grassa een mooie stap voor het bedrijf. Wij gaan de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van deze eiwitbron onderzoeken.”

Smook is ook erg te spreken over de samenwerking met Schouten Europe. Hij geeft aan dat zij al partnerships hebben binnen de diervoedselsector en dat zij ‘heel blij’ zijn dat ze Schouten als exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van eiwitten uit gras voor humane voeding.

Novel food

Wanneer nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden geïntroduceerd, worden die eerst op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, de EFSA. De producten komen pas op de markt zodra de EFSA deze heeft goedgekeurd. Graseiwit valt ook in deze categorie. De twee bedrijven verwachten dat zij groen licht krijgen voor hun onderzoek naar de toepassing hiervan in humane voeding. Daarom zijn beide al druk bezig met het voorbereiden van en investeren in onderzoek en productontwikkeling.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.

06 juni '23 (11:56)

Thuisbezorgd en Healthy Fridge starten samenwerking voor alternatief bedrijfskantines

Thuisbezorgd en Healthy Fridge denken dat de bedrijfscatering beter kan worden ingericht. Daarom starten zij een partnership om een alternatief te bieden voor traditionele bedrijfscatering. Voor veel bedrijven is het door hybride werken niet meer rendabel om een bemande kantine te hebben. Daarom biedt de bestelsite met de Healthy Fridge een onbemand alternatief die elk moment beschikbaar is. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (16:08)

Haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

05 juni '23 (14:45)

InstockMarket zet verder in op duurzaamheid met nieuw Food Rescue Center

InstockMarket schaalt verder op. De duurzame horecagroothandel opent de deuren van een nieuw Food Rescue Center. De burgemeester van Diemen, Erik Boog, knipte vorige week het lintje door om het bedrijf officieel te openen. Dat meldt InstockMarket.

02 juni '23 (13:13)

Runderkamp Catering weer aan de slag voor FC Volendam

Het vorige seizoen waren de werkzaamheden van Runderkamp Catering bij FC Volendam stopgezet. Het komende seizoen gaan zij deze samenwerking weer aan. Runderkamp gaat de volledige catering verzorgen in alle lounges van de voetbalclub, meldt FC Volendam.

01 juni '23 ( 9:38)

Motie aangenomen voor vlees in de provinciekantine Gelderland

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

01 juni '23 ( 9:06)

Investering van 1 miljoen in Mama’s Maaltijden voor samenwerking XXL Nutrition

Met de investering van 1 miljoen euro - de grootste investering van het televisieprogramma Dragon's Den - van Dragon Pieter Schoen is het mogelijk gemaakt voor Mama’s Maaltijden om een exclusieve samenwerking aan te gaan met XXL Nutrition, de marktleider in de Benelux als het gaat om sportsupplementen. Zo is Mama’s Maaltijden samen met XXL gestart met het merk Fitmeals. Fitmeals biedt gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijden voor sporters én mensen welke een gezonde leefstijl ambiëren. Een segment wat nog totaal niet goed werd bediend in de retail. Dit meldt Mama's Maaltijden.

31 mei '23 (10:17)

Eerste Dunkin’ drive-through opent langs A28

Wegrestaurant Hajé en Dunkin’ Donuts hebben in samenwerking met elkaar de eerste Dunkin’ drive-through geopend. Deze is sinds afgelopen weekend in gebruik. Het betreft de Hajé langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat meldt Frituurwereld.