Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noordwijkse restaurants zetten duurzaam op de kaart

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Noordwijkse restaurants zetten duurzaam op de kaart
In Noordwijk gaan negen restaurants een samenwerking aan om lokale producten en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De chefs uit Noordwijk laten zich inspireren door duurzame seizoensgebonden producten uit de streek. Op de menukaarten wordt boven de gerechten die met deze producten zijn gemaakt een stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’ geplakt. Dit meldt de Restaurant Krant.

De Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, de provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk. Deelnemers zijn de Beachclub O, De Baak Seaside, Grand Hotel ter Duin, Nomade Beach House, Van der Valk Palace Hotel, Restaurant Latour, Restaurant Onder de Linde, Villa de Duinen en Zorghotel De Kim. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het startsignaal voor de Proeftuin Noordwijk.

Proeftuin Noordwijk is voortgekomen uit een samenwerking van de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Dit is een samenwerking tussen chefs, boeren, artsen en ketenpartners die een duurzame keuken willen bewerkstelligen in heel Nederland. Hiermee willen zij de agrarische sector toekomstbestendig maken. Daarbij is het duidelijk dat iedereen in de keten inzet moet vertonen.

Stempel

Om de chefs in de goede richting te sturen zijn in samenwerking met de Dutch Cuisine duurzame uitgangspunten ontwikkeld. Die chefs geven met hun gerechten een toekomstperspectief op een nieuw voedselsysteem. Deelnemende restaurants krijgen een sticker van De Tuin van Holland om te laten zien dat zij aangesloten zijn.

De voorzitter van de Koninklijk Horeca Noordwijk, Stephan Stokkermans, geeft aan dat hij enorm trots is op het ondernemerschap en de creativiteit van de ondernemers. “Want zo hebben we ervoor gezorgd dat Noordwijk voorop loopt in De Tuin van Holland en dat de Proeftuin Noordwijk concreet van start gaat.”

Duurzaam verdienmodel

De landbouw van de toekomst is duurzame landbouw. Daarbij is een duurzaam verdienmodel essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ ondersteunt horecaondernemers en producenten van duurzame producten om in contact te komen. Veel ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op lokalen producten. In Proeftuin Noordwijk wordt het aanbod van duurzaam geteelde producten en ingrediënten gefaciliteerd door horecagroothandels Rungis en Horesca Horescavo.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.