Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Noordwijkse restaurants zetten duurzaam op de kaart

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Noordwijkse restaurants zetten duurzaam op de kaart
In Noordwijk gaan negen restaurants een samenwerking aan om lokale producten en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De chefs uit Noordwijk laten zich inspireren door duurzame seizoensgebonden producten uit de streek. Op de menukaarten wordt boven de gerechten die met deze producten zijn gemaakt een stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’ geplakt. Dit meldt de Restaurant Krant.

De Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, de provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk. Deelnemers zijn de Beachclub O, De Baak Seaside, Grand Hotel ter Duin, Nomade Beach House, Van der Valk Palace Hotel, Restaurant Latour, Restaurant Onder de Linde, Villa de Duinen en Zorghotel De Kim. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het startsignaal voor de Proeftuin Noordwijk.

Proeftuin Noordwijk is voortgekomen uit een samenwerking van de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Dit is een samenwerking tussen chefs, boeren, artsen en ketenpartners die een duurzame keuken willen bewerkstelligen in heel Nederland. Hiermee willen zij de agrarische sector toekomstbestendig maken. Daarbij is het duidelijk dat iedereen in de keten inzet moet vertonen.

Stempel

Om de chefs in de goede richting te sturen zijn in samenwerking met de Dutch Cuisine duurzame uitgangspunten ontwikkeld. Die chefs geven met hun gerechten een toekomstperspectief op een nieuw voedselsysteem. Deelnemende restaurants krijgen een sticker van De Tuin van Holland om te laten zien dat zij aangesloten zijn.

De voorzitter van de Koninklijk Horeca Noordwijk, Stephan Stokkermans, geeft aan dat hij enorm trots is op het ondernemerschap en de creativiteit van de ondernemers. “Want zo hebben we ervoor gezorgd dat Noordwijk voorop loopt in De Tuin van Holland en dat de Proeftuin Noordwijk concreet van start gaat.”

Duurzaam verdienmodel

De landbouw van de toekomst is duurzame landbouw. Daarbij is een duurzaam verdienmodel essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ ondersteunt horecaondernemers en producenten van duurzame producten om in contact te komen. Veel ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op lokalen producten. In Proeftuin Noordwijk wordt het aanbod van duurzaam geteelde producten en ingrediënten gefaciliteerd door horecagroothandels Rungis en Horesca Horescavo.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (12:18)

Appèl en Markies Catering met nieuw cateringconcept op vakbeurs

Op de Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer presenteren Appèl en Markies Catering hun nieuwe cateringconcept Goodish. Goodish staat voor vers, snel en met een goede smaak. Of zoals de cateringorganisaties zelf in de slogan zeggen: ‘vers, snel and a very goooood taste’. Dit meldt Markies Catering.

25 mei '23 (12:16)

PURA GO neemt ambachtelijke kwark van STUARK op in assortiment

Bedrijfscateraar PURA GO neemt de ambachtelijke kwark in een knijpzak van STUARK op in het assortiment. Deze eiwitrijke ambachtelijke kwark is straks te verkrijgen op werkplekken waar PURA GO cateringdiensten verleent. Dit meldt Foodclicks.

25 mei '23 ( 9:15)

Ruim 6.000 horecawerkgevers moeten definitieve berekening NOW aanvragen

 Voor de aanvraag van een definitieve berekening van de laatste twee NOW-perioden, hebben 6.087 horecawerkgevers nog ruim een week de tijd. Op 2 jun is de deadline voor de aanvraag hiervan. Horecaondernemers worden door het UWV op de deadline gewezen en krijgen hulp aangeboden. Dit meldt Foodclicks.

24 mei '23 (15:54)

Aboutaleb wil bierfiets verbieden in Rotterdam

Als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, verdwijnt de bierfiets binnenkort uit het Rotterdamse straatbeeld. Het college zal binnenkort een voorstel doen aan de gemeenteraad om het voertuig in de ban te doen.

24 mei '23 (13:27)

Binnenkort kun je (legaal) bier Westvleteren in Nederlandse slijterijen kopen

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren, van het gelijknamige trappistenbier, verkopen binnenkort hun bier via Nederlandse slijterijen. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. Daarmee wil de abdij de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.

24 mei '23 ( 8:43)

Gekweekt varkensvlees van Meatable nu 30 keer sneller dan echt varken

Kweekvleesbedrijf Meatable heeft zijn productieproces verbeterd. Daardoor duurt het nu nog acht dagen voordat het Delftse bedrijf van een enkele dierlijke cel varkensvlees heeft gemaakt. Eerder had het bedrijf daar drie weken voor nodig. En een varken voor vlees fokken duurt wel acht maanden, wat dus dertig keer langer is dan de tijd die Meatable nodig heeft.

23 mei '23 (12:39)

Koffiebranderij Mocca d’Or nieuwe partner van Gastronomisch Gilde

Koffiebranderij Mocca d’Or en het Gastronomisch Gilde slaan de handen ineen als partners. Het doel van het Gastronomisch Gilde om te verbinden, inspireren en ondersteunen wordt door Mocca gesteund. Zo hoog als de lat ligt in de Nederlandse gastronomie en de ambitie die het Gastronomisch Gilde hierin uitdraagt, zo hoog legt Mocca d’Or de lat in het roosteren en leveren van de beste koffies en bieden van kennis, keuze en inspiratie. Dat meldt Mocca d’Or.

23 mei '23 (10:01)

Heinz reist door het land met foodtruck

Voedselproducent Heinz is bezig met de landelijke campagne ‘Neem een break van vlees’. Tot 27 mei trekt Heinz door het land om neer te strijken op lokale markten, waar het de campagne onder de aandacht van de bezoekers brengt. Dat meldt Frituurwereld.

22 mei '23 (15:03)

Maaltijdbezorger in Heeswijk-Dinter zwaargewond na aanrijding

Zondagavond raakte een maaltijdbezorger zwaargewond na een aanrijding met een auto op de Hommelse Hoeve in Heeswijk-Dinter. De bezorger is buiten levensgevaar, meldt Brabants Dagblad.

17 mei '23 (15:58)

Cateringsector gaat voedselverspilling aanpakken

Hoeveel eten wordt er precies in Nederlandse bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en schoolkantine verspild? Die vraag willen elf Nederlandse cateraars gaan beantwoorden via hun nieuwe project ‘Verspillingsvrije Catering’. De aangesloten partijen, elf cateraars en twee brancheverenigingen, kwamen op 9 mei samen om samen online het project af te trappen. Dat meldt Samen Tegen Voedselverspilling.