Geen warme kroketten van Holtkamp meer

De Amsterdamse patisserie Holtkamp heeft een streep gezet door de verkoop van zijn warme kroketten. Die zijn nu niet meer verkrijgbaar in de bakkerijen. De reden is geen onbekende in de horecawereld: stijgende energieprijzen en personeelstekorten doen de kroketten de das om. Dit meldt het Parool.

Het wordt de Rolls-Royce onder de kroketten genoemd. Het enige verschil is dat Rolls-Royce nog wél te koop zijn. In ieder geval, dat geldt voor de warme variant, niet de diepgevroren versie. Die is nog wel te koop in de winkel van Holtkamp. De eigenaren hebben wel besloten dat zij stoppen met de verkoop van alle gefrituurde snacks. Zij noemen als reden de stijgende energiekosten en het personeelstekort.

Angela Holtkamp zegt tegen het Parool dat ze er liever geen drama van maken. Wel zag ze de afgelopen maanden veel beteuterde gezichten van klanten.

Geen hapklare kroket

Inmiddels wordt de warme kroket van Holtkamp aangeboden in de horeca. In de winkel van Holtkamp zelf tref je de diepgevroren variant aan. Volgens Angela hebben ze daar hun handen vol aan.

Het geeft meer rust voor de medewerkers nu de warme kroket niet meer wordt verkocht in de winkel. Zo is ook de friteuse de deur uitgegaan, zonder perspectief om terug te komen. Als het aan Holtkamp zelf lig in ieder geval. Zij zegt dat de friteuse een groot aandeel had in de energiekosten. Als zij dit volledig wilden doorberekenen, zou een kroket ongeveer 10 euro gaan kosten. Holtkamp zegt dat dit voor hun geen optie is. Wel verkopen ze warme saucijzenbroodjes, die hoeven niet uit de frituur te komen.

Zoektocht naar nieuwe bakkers

Het personeelstekort heeft meerdere redenen. Volgens Angela is ook de werkdruk een oorzaak hiervan. Daarnaast ziet zij dat het aantal jongeren dat een baan zoekt in de patisserie afneemt. Ze zegt dat ze hard op zoek zijn, maar bijna niemand kunnen vinden. Haar redenatie hiervoor is dat de meesten denken dat het erg zwaar werk is.

Naast dat Angela weinig jongeren ziet, is het opvallend dat ze wel veel aanmeldingen krijgt van ouderen. Die willen volgens haar dan een carrièreswitch maken. Vaak beseffen die zich echter niet dat het werk zwaar kan zijn. Ze stelt dat bakkers de hele dag staan.

Door: Nationale Horecagids