Normal_svh-en-vang-buitenshuis-werken-samen-aan-duurzame-horeca

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en VANG Buitenshuis werken samen aan een duurzame horeca. Ze gaan ondernemers met een e-learning concrete voorbeelden en kennis aanreiken, zodat zij meer kunnen bijdragen aan het bereiken van een duurzame bedrijfsvoering en daarmee de klimaatdoelstellingen. Met deze groene samenwerking zetten SVH en VANG Buitenshuis, een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stappen om de horeca te verduurzamen. Dit meldt SVH.

Voor veel horecaondernemers is duurzaamheid nog een hol containerbegrip. Ze vinden het ook lastig in te voeren in de bestaande bedrijfsvoering. Want duurzaamheid is breed en groot: geen fossiele brandstoffen meer, thuisbezorgen zonder CO2-uitstoot, circulair gebruik van grondstoffen en meer. Toch zijn er talrijke mogelijkheden om de ecologische voetafdruk kleiner te maken.

Hoe een bestaand bedrijfsconcept te verduurzamen

Ricardo Eshuis, directeur van SVH: "In een sector waarin veel eten wordt weggegooid en waar veel energie wordt verbruikt, is enorm veel resultaat te behalen. Daarom is het goed dat we samen met VANG Buitenshuis werken aan een e-learning met kant-en-klare oplossingen. In de e-learning Duurzame horeca brengen we noodzakelijke en actuele kennis bij elkaar. Ook komt duidelijk naar voren hoe je medewerkers kunt motiveren en hoe je een bestaand bedrijfsconcept kunt verduurzamen. Hoe je zelfs kosten kunt besparen door duurzaam te werken."

VANG = van afval naar grondstof

Het programma VANG Buitenshuis werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma helpt de kantoor-, winkel-, dienstensector (KWD) om het restafval dat vrijkomt te verminderen. De KWD-sector bestaat uit ruim 1 miljoen bedrijven in overheid, onderwijs, vrije tijd, vervoer, winkels, horeca, handel, zorg en zakelijke dienstverlening. Deze sector produceert 5,3 miljoen ton afval per jaar. Daarvan wordt nu nog maar de helft gerecycled. Er valt dus veel te winnen door minder en anders in te kopen en afval beter te scheiden en te recyclen.

E-learning vanaf eind mei beschikbaar

Stichting Horeca Opleiding (SHO) is als opleider betrokken bij de ontwikkeling van de e-learning en zal als eerste horecaopleider een training Duurzame horeca aanbieden. De training Duurzame horeca zal vanaf eind mei bij SHO beschikbaar zijn. Deze wordt afgesloten met een officieel SVH-certificaat.

Door: Nationale Horecagids