Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gerechten met insecten winnen langzaamaan terrein in de horeca: moeten wel af van stigma

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
Gerechten met insecten winnen langzaamaan terrein in de horeca: moeten wel af van stigma
De koekjes, bitterballen en burgers van de producent Be Frank Foods in Heino worden op een andere manier dan normaal bereid: ze bestaan uit een basis van insecten. De productie van Be Frank Foods kruipt langzaam omhoog. Maar in Nederland zijn we nog niet echt aan de insect. De producent heeft wel vertrouwen: “We komen niet zomaar van jakkes af, maar ik geloof erin”. Dit meldt de Stentor.

Frank Eggink van Be Frank Foods denkt dat er nog veel te winnen valt. Door met een foodtruck bij een aantal evenementen te staan heeft Eggink al enige bekendheid kunnen winnen. Zo stond hij afgelopen jaar bij Lepeltje Lepeltje en Tussenland in Zwolle. Met het succes dat hij daar gemaakt had, dat niet denderend was, kon hij dit jaar wel groter uitpakken. In 2023 gaat Eggink zeven festivals in het hele land af met zijn foodtruck.

Een onderneming die producten van Be Frank Foods op de kaart heeft staan is het restaurant van evenementen- en conferentiecentrum Evoluon. Die hebben de bitterballen van Be Frank Foods op het menu. Daarnaast is er een kans dat zijn producten ook bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle terecht komen.

Geduld is een schone zaak

Eggink is geduldig. Dat is misschien ten goede. Marian Peters van de branchevereniging voor insectenkwekers Venik denkt dat het misschien nog een generatie gaat duren voor voedsel van insecten genormaliseerd is.

Ze vindt het niet onbegrijpelijk dat dit een langzaam proces is. Er hangt volgens haar nog een stigma om het eten van insecten. Ze vindt dat het niet alleen ligt aan dat mensen insecten eng vinden.

Goed alternatief, maar met kanttekeningen

Insecten zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze zijn voedzaam en gezond. Een andere belangrijke factor van het gebruiken van insecten in voeding is duurzaamheid. Het produceren van ‘gewoon’ vlees is meer milieubelastend dan een insectenkwekerij. Het kan ook heel lokaal gekweekt worden. Een kanttekening die Peters toevoegt is dat de productie duur kan zijn. Een kilo rundvlees is goedkoper dan een kilo meelwormen. Over het smaakverschil valt volgens haar ook wat te zeggen.

Receptuur voor gerechten

Er zijn in Nederland weinig insectenkwekers. Ons land telt er momenteel vijftig. De meeste hiervan produceren voedsel dat in veevoer verwerkt wordt. Ondernemers die insecten verwerken tot een product dat mensen kunnen consumeren is op een hand te tellen. Eén daarvan is Eggink. Hij ontwikkelde zelf de receptuur voor een aantal gerechten, zoals burgers, bitterballen, koekjes en zelfs eiwit-shakes.

Eggink kan dit goed zelf bewerkstelligen: de Zwollenaar studeerde voedseltechnologie en heeft bij een aantal toonaangevende ondernemingen gewerkt, zoals bij Bolletje en Vivera. Met de kennis die hij vergaard maakt hij nu naam als Be Frank Foods. In zijn werk ziet hij veel raakvlakken met zijn gedachtegoed (‘Zoals we de wereld nu uitputten, is niet houdbaar) en zijn ondernemerschap.

De producent heeft net een nieuwe productiehal geopend in Heino. Hij groeide uit zijn oude locatie in IJsselmuiden en moest naar een nieuwe plek verhuizen. Daar gaat hij twee dagen per week productie draaien. Dit doet hij samen met zijn zoon (15), dochter (12) en vrouw. De overige dagen werkt Eggink als consultant in de voedingsindustrie. Daarnaast is hij bezig met het ontwikkelen van producten ‘van de reststromen uit de landbouw’ om zo een ‘nieuw en hoogwaardig, eiwitrijk en vezelrijk’ product te maken. Daar wil hij verder nog niets over zeggen.

Geen herkenbaar insect

Eggink vindt dat de smaak van insecten iets wegheeft van noten. Zo is ongeveer een kwart van zijn koekjes meel van meelwormen. De andere vijfenzeventig procent bestaat uit havervlokken, krenten, kaneel en kardemom. Eggink stelt dat er geen zichtbare insecten in zijn producten zitten. Dat is gedaan met een reden: “Dat is marketingtechnisch een no go. Daar gruwelt de gemiddelde Nederlander van.”

Zijn hoop is dat er tussen nu en vijf jaar een plekje voor zijn producten wordt gereserveerd in supermarkten. Dan nog denkt Eggink dat het een niche-product zal zijn. Biologische producten nemen maar enkele procenten van de schappen in de supermarkten in beslag. Dat kostte ook meerdere jaren, net zoals vegetarisch eten.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.

06 juni '23 (11:56)

Thuisbezorgd en Healthy Fridge starten samenwerking voor alternatief bedrijfskantines

Thuisbezorgd en Healthy Fridge denken dat de bedrijfscatering beter kan worden ingericht. Daarom starten zij een partnership om een alternatief te bieden voor traditionele bedrijfscatering. Voor veel bedrijven is het door hybride werken niet meer rendabel om een bemande kantine te hebben. Daarom biedt de bestelsite met de Healthy Fridge een onbemand alternatief die elk moment beschikbaar is. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (16:08)

Haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

05 juni '23 (14:45)

InstockMarket zet verder in op duurzaamheid met nieuw Food Rescue Center

InstockMarket schaalt verder op. De duurzame horecagroothandel opent de deuren van een nieuw Food Rescue Center. De burgemeester van Diemen, Erik Boog, knipte vorige week het lintje door om het bedrijf officieel te openen. Dat meldt InstockMarket.

02 juni '23 (13:13)

Runderkamp Catering weer aan de slag voor FC Volendam

Het vorige seizoen waren de werkzaamheden van Runderkamp Catering bij FC Volendam stopgezet. Het komende seizoen gaan zij deze samenwerking weer aan. Runderkamp gaat de volledige catering verzorgen in alle lounges van de voetbalclub, meldt FC Volendam.

01 juni '23 ( 9:38)

Motie aangenomen voor vlees in de provinciekantine Gelderland

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

01 juni '23 ( 9:06)

Investering van 1 miljoen in Mama’s Maaltijden voor samenwerking XXL Nutrition

Met de investering van 1 miljoen euro - de grootste investering van het televisieprogramma Dragon's Den - van Dragon Pieter Schoen is het mogelijk gemaakt voor Mama’s Maaltijden om een exclusieve samenwerking aan te gaan met XXL Nutrition, de marktleider in de Benelux als het gaat om sportsupplementen. Zo is Mama’s Maaltijden samen met XXL gestart met het merk Fitmeals. Fitmeals biedt gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijden voor sporters én mensen welke een gezonde leefstijl ambiëren. Een segment wat nog totaal niet goed werd bediend in de retail. Dit meldt Mama's Maaltijden.

31 mei '23 (10:17)

Eerste Dunkin’ drive-through opent langs A28

Wegrestaurant Hajé en Dunkin’ Donuts hebben in samenwerking met elkaar de eerste Dunkin’ drive-through geopend. Deze is sinds afgelopen weekend in gebruik. Het betreft de Hajé langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat meldt Frituurwereld.