Sligro Food Group neemt Metro-activiteiten in België definitief over

De verwachting was er al, maar nu is het definitief: de rechtbank in Antwerpen heeft de gerechtsmandatarissen gemachtigd het grootste deel van de Metro-activiteiten in België aan Sligro Food Group te verkopen. Dit is gebeurd voor een bedrag van 47 miljoen euro. Dit meldt Foodclicks.

Na het besluit van de rechtbank kan de Sligro Food Group nu officieel de negen groothandels van Metro overnemen. Daarnaast wordt de medewerkers van de vestiging in Antwerpen een functie aangeboden bij de Sligro-ISPC in Antwerpen. Ook de medewerkers van de vestiging in Evergem gaan over naar de horecagroothandel Van Zon.

Bijna 50 miljoen

Sligro Food Group legt voor de vestigingen in totaal 47 miljoen euro neer. Dit is wel minder dan de 55 miljoen euro die aanvankelijk gedacht werd. Voor deze 47 miljoen nemen ze ook het vastgoed van de locatie in Luik over. De voorraad en aanwezige kasmiddelen worden op de dag voor de overdracht geïnventariseerd. Wel moet de transactie nog goedkeuring krijgen van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). De BMA is al betrokken geweest bij het traject van de gerechtelijk reorganisatie, dus wordt er niet verwacht dat hier belemmeringen door ontstaan.

Integratie- en supportorganisatie

De verwachting voor de overname is dat deze plaats zal vinden in het begin van januari. De overgenomen activiteiten zullen worden opgenomen in een entiteit die is opgericht voor de transactie, Sligro MFS Belgium NV. Om de overdracht goed te laten verlopen is een integratie- en supportorganisatie opgetuigd. Deze bestaat uit de hoofdkantoor-collega’s van Metro, ervaren collega’s van de Sligro Food Group en een aantal specialistische adviseurs. Willem-Jan Strijbosch (commercieel en operationeel) en Jeroen Kanters (financieel en operationeel) zullen de leiding nemen van deze organisatie. Beide hebben zij veel ervaring binnen de Sligro Food Group.

Goed voor 300 miljoen euro omzet

De oud-Metro vestigingen realiseerden voor de overname een omzet van 300 miljoen euro op jaarbasis. De verwachting is dat de overname zal snijden in de omzet. Daarentegen verwacht Sligro dat dit op langere termijn weer terug op niveau zal zijn. Koen Slippens, CEO van de Sligro Food Group, zegt: “Wij zijn blij met deze overname in de Belgische foodservicemarkt. Hiermee realiseren wij onze doelstelling om ook in België te komen tot een landelijk netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels voor foodprofessionals. De afgelopen jaren hebben wij de organisatiestructuur, onze teams en logistieke en IT-infrastructuur in België voorbereid op deze situatie. Wij hebben er ongelooflijk veel zin in om dat nu te kunnen gaan invullen”.

Door: Nationale Horecagids