Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Te weinig chocolade: ‘Pas met Pasen weer genoeg’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Te weinig chocolade: ‘Pas met Pasen weer genoeg’
Door een salmonellabesmetting bij de grootste chocoladefabrikant van de wereld is er afgelopen zomer een tekort ontstaan aan chocolade. Juist in deze drukke periode weten chocolatiers niet waar zij hun chocolade vandaan moeten halen. “Het is pas opgelost in februari, net op tijd voor Pasen misschien”. Dit meldt Omroep Gelderland.

Veel chocolaterieën zitten in de stress. Zo ook de Nijmeegse ondernemer Nobi Moessaart van chocolaterie Belga. Hij weet niet waar hij zijn chocolade vandaan moet halen. “Ik was onlangs bij de Hanos in Nijmegen. Daar kwam een man helemaal uit Amsterdam gereden om alle roze chocolade te kopen. Dat zegt wel wat”, vertelt Moessaart.

Brokkendag

Vandaag is het Brokkendag in Arhem. Op deze dag kunnen mensen overgebleven brokken Sinterklaaschocolade ophalen. Het valt chocolaterie Mousset in Arnhem op dat er weinig chocolade is geleverd: “Normaal gesproken gaat er op deze dag zo’n 800 kilogram chocolade de deur uit, maar nu schat ik dat het tussen de 600 en 700 kilo is. Ik ben vroegtijdig gestopt met de bestellingen en de laatsten weten dat er iets niet kan zijn”.

Stilgelegde productie

Het tekort komt door een salmonellabesmetting bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Na de constatering is de hele fabriek stilgelegd, wat gevolg had op de productie van het bruine goud. Daarom heeft onder andere het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolony besloten dit jaar geen chocoladeletters te maken.

Andere chocolatiers uit de regio kochten daarentegen wel in en geven aan nog steeds bezig te zijn met het verwerken van alle kerstbestellingen. Daarin zien ze wel problemen: de één heeft moeite met het vinden van witte chocolade, terwijl de ander geen melkchocolade kan krijgen. “De melkchocolade wordt speciaal voor ons gemaakt. Daarvoor moeten ze de machine ombouwen voor de vier of vijf afnemers die dat type hebben. Maar de grote afnemers gaan nu even voor”, stelt Martin Gerrits van Mousset.

Ander type chocolade

“Normaal gesproken hebben wij type 668 voor melkchocolade. Dit is een romige en zachte chocolade met een karamelsmaak. Nu krijgen wij type 823. Dit type is wat donkerder, minder romig. Daar moeten wij dan chocolade aan toevoegen om het een beetje lekkerder te krijgen”, zo vertel Moessaart. Het bedrijf kan daarvoor dus nog naar de groothandel. “Die hebben gelukkig een grote partij gekocht van een ander type chocolade wat na de besmetting nog wel geproduceerd is”.

Het is niet zo dat alle chocolaterieen kampen met een tekort aan chocolade. Sommige bedrijven hebben een andere leverancier, waardoor zij geen problemen merken. Anderen hebben op tijd hun voorraad ingeslagen.

Schaarste tot februari

Callebaut voorspelt dat de problemen omtrent de schaarste rond februari zijn opgelost. Moessaart: “Nog net op tijd voor Pasen, maar voor deze drukste maanden van het jaar is het niks. Het kost ons veel meer geld, want je moet meer op pad, meer regelen. En de fijnproevers merken het wel”.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.