Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gezond voedsel aanbieden leidt tot een hogere tevredenheid in zorg en horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gezond voedsel aanbieden leidt tot een hogere tevredenheid in zorg en horeca
Consumenten zijn makkelijk te verleiden tot het maken van ongezonde keuzes. Veel horecaondernemers mengen zich liever niet in de sturing naar gezonder eten en inperking van keuzevrijheid voor de gasten. Uit een onderzoek, van onder andere de Wageningen Universiteit, Greendish en NH Stenden Hogeschool, blijkt echter dat consumenten deze sturing juist wel waarderen. Gezond en duurzaam eten leidt zelfs tot een hogere klanttevredenheid. Dit meldt Groenten Nieuws. 

Duurzaam eten is in trek. De onderzoekers hebben binnen een gecontroleerde omgeving, bijvoorbeeld een ziekenhuis of kinderdagverblijf, meer gezond en duurzaam eten aangeboden. Er is gebleken dat mensen, zowel bezoekers als medewerkers, het op prijs stellen dat er gezonde alternatieven worden aangeboden. Het is ook van belang voor de klanttevredenheid. Zeker in de zorg en de horeca is dit een kritisch punt, omdat personeel in deze sectoren veel voldoening haalt uit het blij maken van gasten en klanten.

Willen, kennen en kunnen

De verwachting is dat bedrijven beter gaan scoren en werknemers gemotiveerder zijn wanneer een bedrijf een gezonde keuze aanbieden voor het eten. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat medewerkers ook gemotiveerd zijn om deze verandering door te voeren. In de praktijk blijkt het echter lastig. “Het gaat om willen, kennen en kunnen”, vertelt Marieke Meeusen, projectleider van het onderzoek. “In de praktijk zien we dat deze drie elementen op voldoende niveau moeten zijn. Wanneer één van deze elementen (deels) ontbreekt, gaat de verandering ook lastig”, voegt zij daaraan toe. Uit de praktijkcasussen is gebleken dat het element van “kunnen” voornamelijk lastig is. “De motivatie en de kennis groeien, maar medewerkers voelen zich onvoldoende in staat om de veranderingen ook door te voeren. Daar ligt ook de barrière voor verdere implementatie”.

Gebrek aan tijd en capaciteit kan opgelost worden

Daarnaast is een gebrek aan tijd en capaciteit een veelgehoorde factor waardoor het lastig is voor bedrijven om de veranderingen door te voeren. De onderzoekers hebben te horen gekregen dat het bereiden van gezond eten vaak langer duurt. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van groenten en fruit. “Leveranciers kunnen daarbij helpen. Er worden pakketten ontwikkeld met gesneden en bewerkte groenten wat de bedrijven tijd bespaart en goed aansluit op de behoefte aan gezond, lekker en makkelijk voedsel. Er kunnen dus oplossingen gevonden worden in de uitbesteding bij anderen”, stelt Meeusen.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.